Kongelige23. august 2018

Margrethe åbner broderkrigen på ny

Forholdet mellem Frederik og Joachim er fortsat lunkent, og nu skal de to prinser selv duellere om familiens vinslot.
https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_dronning_margrethe_og_prins_joachim.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

Det kræver kun et enkelt blik ud over vinmarkerne fra Château de Cayx’ terrasse, før freden og sommerstemningen sænker sig.

Men mørke skyer truer nu med at spolere den royale idyl, efter at dronning Margrethe på pressemødet i Frankrig for nylig åbnede op for, at det luksuriøse landsteds fremtid ikke er sikker.

I årevis har kronprins Frederik stået i forreste række til at overtage herligheden efter sin mors død, men nu står døren pludselig på klem for Joachim.

– Jeg regner med at familien finder ud af det efterhånden. Altså mine to sønner. Hvordan de vil gøre, vil jeg ikke blande mig i i øjeblikket overhovedet, fortalte Margrethe, da hun blev spurgt om fremtiden for den franske perle.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dronning_margrethe_12.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

78-årige dronning Margrethe åbner nu op for en rigtig broderkamp om det lækre vinslot i Sydfrankrig. – Jeg regner med, at de finder ud af det, siger regenten. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Henrik: Det er Frederiks

De to pseudobrødres forhold led alvorlig overlast under Joachims skilsmisse fra Alexandra i 2005, og her 13 år senere er de to kamphaner stadig ikke perlevenner.

– Jeg tror, at jeg skuffede ham meget ved ikke at bruge ham mere. Måske min bror følte sig lidt snydt, har Joachim tidligere fortalt i bogen ”Frederik – kronprins af Danmark”.

Netop derfor kan Margrethes ønske om ikke at blande sig i, hvordan hendes sønner deler den sydfranske perle, vise sig at forlænge den bitre broderstrid.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/cayx.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Château de Cayx ligger i Sydvestfrankrig ca. 100 kilometer nord for Toulouse og kan spores tilbage til 1300-tallet. Det kom dog først på royale hænder i 1974. (Foto: Dan Mariegaard)

Indtil prins Henriks død i februar var der ellers ingen tvivl om, at pilen pegede på Frederik.

– Vi har tænkt på måske at give det til den ældste, kronprins Frederik, fordi prins Joachim har sit sted i Sønderjylland. For kronprinsen vil det være et dejligt sted at komme og slappe af, sagde prins Henrik til Berlingske Tidende i 2008.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/kronprins_frederik_9.jpg
 (Foto: René Schütze)

Det er mit! 50-årige kronprins Frederik var tilsyneladende sikker på at arve Cayx, men nu er lillebror kommet på banen. (Foto: René Schütze)

Joachim lurer på chancen

Siden Henriks udtalelser har Joachim som bekendt solgt sit landbrug i det jyske og giftet sig med franske prinsesse Marie, og det ændrer spillet om Cayx.

– Jeg vil mene, at Joachim er kommet tættere på Cayx på grund af prinsesse Marie, lyder dommen fra kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen.

– Da Margrethe ikke havde nogen fransk svigerdatter, var det meget naturligt, at det skulle være kronprinsen, så det tipper mod Joachim, at han har Marie. Det gør hans aktie i Cayx naturligt større.

– Før det var det 100 procent Frederik, men nu er det mere 50-50, siger den royale ekspert.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/prins_joachim_3.jpg
 (Foto: Kaspar Wenstrup)

Han var helt ude af billedet, men nu er Joachim tilbage i kampen med brormand om at overtage Cayx. Det hjælper Joachim, at han er gift med franske Marie, vurderer kongehus ekspert Sebastian Olden-Jørgensen. (Foto: Kaspar Wenstrup)

Selv er Margrethe dog klar til at komme til det sydfranske i de næste mange år, lover hun.

– Jeg regner med at komme her i hvert fald om sommeren. Jeg er vældig glad for de 14 dage, jeg får.

– Det er dejligt at være her, men jeg håber, mine sønner føler sig så knyttet til stedet, at det kommer til at fortsætte, sagde Margrethe med et smil, da SE og HØR forleden mødte dronningen på Château de Cayx.

Læs meget mere om det danske kongehus i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold