Kongelige14. februar 2018

Prins Henriks sidste ønske: Asken placeres TO steder

I forbindelse med prins Henriks død har Kongehuset onsdag formiddag holdt pressebriefing i Christian VII’s Palæ på Amalienborg. Her blev programmet for de kommende dage offentliggjort. Det er blandt andet kommet frem, at prins Henrik bisættes tirsdag den 20. februar, og at hans aske herefter skal placeres hele to steder
https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/prins-henrik-48.jpg
 (Foto: Mikael Rieck, Dan Mariegaard, All Over, René Schütze, Thomas Laursen)

Prins Henrik skal bisættes tirsdag den 20. februar klokken 11, og bisættelsen finder sted fra Christiansborg Slotskirke på Slotsholmen i København.

Det har kongehuset netop oplyst på en pressebriefing i Christian VII’s Palæ på Amalienborg. Her fortalte Kongehusets presseafdeling om programmet for de kommende dage i kølvandet på prins Henriks død.

Det er ligeledes kommet frem, hvordan prins Henriks aske skal placeres.

Halvdelen skal således spredes i danske farvande, mens den anden halvdel af asken skal placeres i en urne i Fredensborgs Slotshave.

Det er prinsens eget ønske, at han stedes til hvile på den måde.

Kongehuset har desuden oplyst, at aske-spredningen vil være en privat begivenhed, ligesom det heller ikke vil komme frem, præcis hvornår og hvor aske-spredningen vil foregå.

Under pressebriefingen udtalte kongehuset også, at der endnu ikke er taget stilling til, om der vil komme en offentlig mindetavle til ære for prins Henrik.

Bisættelsen, der altså finder sted om en lille uge, bliver en "mindre ceremoni med nærmeste familie" samt ganske få andre, der stod prinsgemalen nær. Det er også et ønske fra prins Henrik.

Tidligere biskop og nuværende kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen skal stå for bisættelsen.

Det er prins Henriks ønske, at bisættelsen finder sted fra Christiansborg Slotskirke på Slotsholmen i København, og der vil ikke være tale om en statsbegravelse.

Og det er altså også prins Henriks eget ønske, at den ene halvdel af hans aske spredes i danske farvande, mens den anden del bliver placeret i Fredensborg Slotshave.

I Marmorhaven ved slotshaven ligger flere af prins Henriks gravhunde også begravet.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/henrik_front_0.jpg
 Foto: All Over og Nicklas Lagerstorf

Henrik sov ind på Fredensborg Slot, omgivet af sin hustru og to sønner. Foto: All Over og Nicklas Lagerstorf

Prins Henrik sov stille ind tirsdag aften klokken 23.18 på Fredensborg Slot – samme dag som han blev fragtet til det nordsjællandske slot efter at have været indlagt på Rigshospitalet i en længere periode.

Prins Henrik havde sin 77-årige hustru, dronning Margrethe, samt sine to sønner, 49-årige kronprins Frederik og 48-årige prins Joachim, ved sin side, da han sov ind.

Også barnebarnet prins Felix, 15, var på Fredensborg Slot tirsdag aften, da prinsgemalen gik bort.

Kongehuset har allerede meldt ud, at der vil være hofsorg i en måned frem til og med 14. marts i forbindelse med prinsgemalens død.

I den periode vil dronningen og den kongelige familie samt hoffet ikke deltage i selskabelige eller underholdende arrangementer.

Desuden vil der bæres der mørkt tøj ved offentlig fremtræden.

I august sidste år kom det frem, at prins Henrik ikke ønskede at blive stedt til hvile i Roskilde Domkirke sammen med dronning Margrethe - dermed brød han traditionen for, at danske regentpar begraves sammen.

I den forbindelse udtalte kommunikationschef i kongehuset, Lene Balleby, følgende til BT:

- Det er ingen hemmelighed, at prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle – ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket.

Udmeldingen fik flere til at spekulere i, om prinsen i stedet ønskede at blive begravet i sit hjemland, Frankrig. Allerede i august sidste år slog kongehuset dog fast, at prins Henrik stadig ønskede at blive begavet herhjemme, men at det præcise sted stadig på det tidspunkt endnu ikke var kommet på plads.

Du kan se billeder af prins Henrik sammen med dronning Margrethe i galleriet herunder:

Dronning Margrethe og Prins Henrik - billeder af dem

Sponsoreret indhold