Nyheder25. januar 2017

Kongehusekspert: Manglende guldbryllup har store konsekvenser

Dronning Margrethe må undvære den folkefest, som det kongelige guldbryllup kunne og skulle have været.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/s01.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

To gange har dronning Margrethe slået fast, at guldbrylluppet ikke bliver fejret officielt – først i en pressemeddelelse i sommer; siden gentog dronningen beskeden i sin nytårstale.

– Det er, fordi der er nogle ting, som man simpelthen ikke kan lade være med at nævne, fordi alle folk vil forvente det. I nytårstalen taler hun direkte om familien, så hun kan ikke lade være med at nævne guldbrylluppet. Men hun laver en forventningsafstemning og siger: ”Kære venner, det kan godt være, at I alle sammen var med til at fejre os, da vi havde sølvbryllup. Men der bliver altså ikke noget, der ligner det, siger kongehuseksperten Sebastian Olden- Jørgensen.

Ingen af gangene gav dronningen dog en forklaring på, hvorfor danskerne ikke må være med til at fejre regentparret på samme måde som deres sølvbryllup.

Ifølge kongehuseksperten har det konsekvenser, at kongefamilien dropper fejringen af store mærkedage som guldbrylluppet:

– Prins Henriks strejke – sådan opfatter jeg det – gør det jo vanskeligere for dronningen og kongehuset at være det kongehus, som vi har kendt. Netop den side af kongehusets virksomhed, hvor befolkningen lever med i kongefamiliens liv, er det, der bliver skåret ned på. Og det kan ikke erstattes af bridgeturneringer og at åbne udstillinger, fortæller han med henvisning til prins Henriks weekend.

For det var ikke kun i lørdags, at Henrik og Margrethe havde hver deres planer. Søndag kl. 16 deltog hun nemlig i gallapremiere på filmen ”Kongens valg” om hendes fars grandonkel Haakon 7., mens Henrik var til turnering i kortspil.

Læs hele historien om Henrik og Margrethes guldbryllupsballade i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold