Nyheder5. maj 2015

Kendte danskere mindes befrielsen

70-årsdage for Danmark befrielse blev mindet på de sociale medier
Af af
Thomas Skov havde sat lys i vinduet i anledning af 70-årsdagen for Danmarks befrielse (Foto: Thomas Laursen/Instagram @thomasskov
Thomas Skov havde sat lys i vinduet i anledning af 70-årsdagen for Danmarks befrielse (Foto: Thomas Laursen/Instagram @thomasskov



Mandag den 4. maj var det 70 år siden, Danmark blev befriet efter Anden Verdenskrig, og det mindedes en række danske kendisser ved at sætte lys frem i vindueskarmene.

Da meddelelsen om Danmarks befrielse blev videregivet i radioen om aftenen den 4. maj 1945, markerede danskerne det ved at trække mørklægningsgardinerne fra, og siden har lyset været en symbol på frihed.

LÆS OGSÅ: 14 ting du - måske - ikke vidste om befrielsen

- Kalenderlyset viser 4. maj, skriver tv-værten Thomas Skov med et dannebrogsflag på Instagram, mens Geo skriver:

- Make stearinlys og grimme lightere - NOT war, lyder budskabet fra komikeren.

For Sonny Fredie-Petersen har dagen en stor personlig betydning, for danserens bedstefar var modstandsmand og hjalp jøderne under krigen med at fabrikere falske dokumenter, så de kunne flygte til Sverige. Og faktisk foregik dette i de lokaler, hvor familiens dansestudie ligger i dag.

LÆS OGSÅ: Danske stjerner opfordrer til at støtte jordskælvsofre i Nepal

- Mændene kom med deres koner for at lade, som om de skulle til danseundervisning. Mændene blev lukket ind i den private bolig, mens kvinder gik direkte ind i dansesalen og dansede rundt, så Gestapo (det hemmelige statspoliti i Nazi-Tyskland, red.) kun kunne se skyggerne, skriver Fredie-Petersen om sin bedstefar, som desværre blev angivet til Gestapo og sendt til interneringslejren i Frøslev.

LÆS OGSÅ: Efter terror i Paris: Sådan hylder de kendte ytringsfriheden

- Var Danmark ikke blevet befriet, havde min familie ikke eksisteret i dag. Jeg er meget stolt af, hvad min bedstefar gjorde. Desværre døde han inden, han blev 60 af hjerneaneusrisme (pulsåreudvidelse, red.), og lægerne mente, at det skyldtes alvorlig anstrengelse under torturen i Frøslevlejren.

- Min bedstefar var blot én blandt de mange danskere, der gik mod strømmen og stod op for menneskeheden med livet som indsats. Disse mennesker mindes vi i dag, skriver Fredie-Petersen.

Se billederne fra Thomas Skov, Geo her, og læs hele Sonny Fredie-Petersens beretning om sin bedstefar her.

Sponsoreret indhold