Nyheder22. december 2017

”The Julekalender” på museum: Men der kommer ikke en toer

- Vi talte om det for mange år siden, men der har altid været modstand imod det, siger Carsten Knudsen om en efterfølger til "The Julekalender".

Julepynten vil næsten ingen ende tage, og talen er tydeligt vestjysk, når man træder ind i Museum Østjylland i Randers. For lige ved siden af museets store oldtidsudstilling er et andet stykke stor danmarkshistorie vist frem for tiden.

De oprindelige kulisser fra ”The Julekalender” – TV2-serien i 24 afsnit, der er blevet genudsendt lige så mange gange som ”Matador” – er sat op, så alle kan prøve lykken under kartoffelavlerparret Sands mistelten.

Carsten Knudsen – manden bag nissen Günther og ikke mindst den juleglade Gertrud – glæder sig over at kunne se sit og resten af De Nattergales mesterværk sprede glæde både på skærmen og museum 26 år efter indspilningerne.

Artiklen fortsætter under billederne ...

https://imgix.seoghoer.dk/the-julekalender.jpg
 Foto: Steen Linde /TV 2½
Det er 8. gang, at ”The Julekalender”genudsendes – i år på T V2 Charlie. Senere lavede De Nattergale, der også består af Viggo Sommer og Uffe Rørbæk Madsen, julekalenderne ”CWC/Canal Wild Card” og ”CWC World”. (Foto: Steen Linde / TV 2)
https://imgix.seoghoer.dk/carsten-knudsen-3.jpg
 Foto: Dan Mariegaard
– Min stemme er bygget, så jeg bedre kan ramme de skingre lyde. Så det er altid mig, der har fået kvinderollerne, forklarer en tredjedel af De Nattergale, Carsten Knudsen. (Foto: Dan Mariegaard)

Det er helt slut

– Det er jo utroligt, at det er overgået en bondedreng som mig. Serien er blevet en del af folks julenostalgipakke – den store julekasse, man finder frem hvert år til jul.

Det er jo dejligt, at vi kan bidrage til glæde og tryghed, fortæller Carsten Knudsen.

Ideen om en julekalender med danskengelske nisser og et par vestjyske kartoffelavlere blev fostret af den vestjyske musiktrio De Nattergale i sommeren 1991, og kort tid efter blev den indspillet i en garage.

Resultatet blev en kæmpe succes. Men selv om Gertrud har været en del af Carsten Knudsens liv de følgende år, har han ikke skænket Sand-familiens videre skæbne mange tanker.

For selv om De Nattergale skrev sig ind i danmarkshistorien med ”The Julekalender”, har der aldrig været stemning for at lave en efterfølger.

– Der kommer ikke nogen toer. Vi talte om det for mange år siden, men der har altid været modstand imod det. Enten fra den ene, den anden eller mig. Der er ingen grund til at ødelægge den historie. Folk må selv digte videre, lyder den nedslående melding fra den morsomme musiker.

Artiklen fortsætter under billederne ...

https://imgix.seoghoer.dk/carsten-knudsen-2.jpg
 Foto: Dan Mariegaard

Mon det er en foodprocessor, der er gemt i gaven under Gertruds juletræ? – Jeg fik selv en foodprocessor i julegave af pladeselskabet efter ”The Julekalender”. Jeg har den stadig, men bruger den sjældent. (Foto: Dan Mariegaard)

https://imgix.seoghoer.dk/carsten-knudsen-4.jpg
 Foto: Dan Mariegaard
Ingen jul uden Gertruds foodprocessor. Museumsgæster i Randers kan endda vinde en af slagsen – signeret af Gertrud. (Foto: Dan Mariegaard)

Alle kender en Gertrud

En af grundene til ”The Julekalender”s succes kan man finde i den eneste kvinde på skærmen, Gertrud Sand. Den juleglade dame er en type, som de fleste kender.

– Gertrud er en godmodig kvinde, der vil favne alle og gøre det bedste, hun kan, og til sidst kan det blive omklamrende, fordi hun hele tiden vil gøre det gode – også når folk helst bare vil have noget fred. Hun eksisterer alle steder – jeg har sågar kørt med en taxachauffør, som kom fra Iran, og som sagde, at der kendte de også den type, siger manden bag Gertrud.

Carsten Knudsen selv er dog langtfra samme type som Gertrud Sand. Derhjemme i Risskov er der ikke pyntet op til jul, og sidste jul måtte han faktisk fejre alene.

– Jeg skulle have været hjemme hos min far og mor, men jeg fik influenza. Det var ikke melankolsk at sidde for mig selv, det var faktisk bare meget dejligt og fredeligt, siger Carsten Knudsen.

Eller som Oluf Sand ville have sagt: ”Det var bår’ dæjlig”.

Videoen til denne artikel er efterfølgende fjernet fra YouTube

Sponsoreret indhold