Dødssyg Ritt: Jeg samler viden om, hvordan jeg kan tage mit eget liv

Ritt Bjerregaard blev i 2015 ramt af kræft i endetarmen. Hun opdagede, at hun havde blod i sin afføring - det viste sig at være kræft.

Ritt Bjerregaard blev i 2015 ramt af kræft i endetarmen. Hun opdagede, at hun havde blod i sin afføring - det viste sig at være kræft.

Foto: All Over

77-årige Ritt Bjerregaard er dødeligt syg af kræft. Hun ved, at hun en dag skal dø af sygdommen, og af den grund er hun også begyndt at forberede sig på den.

Den socialdemokratiske politiker ønsker med egne ord ikke at ”ende på et plejehjem uden hjerne”, og hun er af den holdning, at man selv skal have lov til at vælge døden.

Det fortæller hun i et stort interview med Ekstra Bladet:

- For mig er der intet efter døden. Jeg har det liv, jeg lever nu og her – og jeg håber, at jeg en dag bare ikke vågner igen. Det vil være det bedste. Og ellers må jeg selv tage mig af det. jeg synes helt klart, at man skal have lov til selv at kunne vælge at dø, siger Ritt Bjerregaard i det store interview med Ekstra Bladet.

Ritt Bjerregaard ved, at hun er dødeligt syg af kræft. Foto: All Over

Derfor har den 77-årige politiker, der blandt andet har arbejdet som overborgmester i København fra 2006-2010, også gjort sig tanker om at tage herfra ved egen hjælp:

- Måske sker det for os samtidigt, måske vil en af os være blevet alene til den tid. Men hvis vi selv vælger det, skal det gøres på en måde, der generer andre mennesker mindst mulig. Derfor samler jeg oplysninger om, hvordan man kan gøre det.

Ritt Bjerregaard, der er gift med historikeren Søren Mørch, støtter blandt andet den omdiskuterede læge Send Lings, der har hjulpet med at skaffe medicin til mennesker, der er alvorligt syge og ønsker at dø.

Tilbage i 2015 blev Ritt Bjerregaard ramt af kræft i endetarmen. Hun opdagede blod i afføringen, og det viste sig, at hun havde kræft.

Hele tre gange var den tidligere toppolitiker under kniven for at komme kræften til livs.

Men i januar 2016 fik Ritt Bjerregaard at vide, at kræften havde spredt sig til lungerne – og igen måtte hun have behandling.

Denne gang fik hun kemo, som standsede kræften i at sprede sig. Men den er uhelbredelig, og Ritt Bjerregaard ved derfor, at hun en dag vil dø af sygdommen.

- Jeg vil selvfølgelig gerne have ti eller 15 år mere, hvis jeg har det godt. Men hvis jeg har det skidt, er jeg ikke sikker på det. og jeg vil ikke være ked af, at jeg ikke skulle opleve så meget mere. For jeg må sige, at jeg er ikke blevet snydt! Jeg har oplevet SÅ meget, siger Ritt Bjerregaard i interviewet med Ekstra Bladet.

 

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close