Nyheder12. juli 2017

Jane Aamund tæt på at dø

Den populære forfatter Jane Aamund lever af sondemad og er isoleret i sit hjem
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/jane_aamund.jpg

Tre forskellige kræftformer har svækket succesforfatteren Jane Aamund og nu er hun så svækket, at hun lever af sondemad fem gange om dagen. Det fortæller hun til ugebladet Her og Nu.

De sidste otte måneder har været ekstremt barske for den ellers så livsglade Aamund.

- Problemerne begyndte for alvor omkring min 80-års fødselsdag sidste år. Her fik jeg først indopereret en pacemaker i hjertet, og dernæst var jeg lige ved at blive kvalt. Jeg havde svært ved at styre maden i munden, som så gled ned i det forkerte rør. Lige siden har jeg fået sondemad, og det har begrænset mit sociale liv, fortæller forfatteren til megahittet "Klinkevalsen".

Forfatteren kan stadig lave mad, som hun elsker, men hun må pænt kigge på, at gæsterne guffer og vente på sin sondemad. Et fald hjemme i privat har yderligere forværret situationen, og hun valgte i starten af året at sætte sit hus til salg på grund af helbredet.

- Jeg savner i den grad at gå min daglige tur med min hund, men det kommer jeg ikke til mere. Jeg var så uheldig, at min hæl hang fast i et af mine gulvtæpper. Jeg faldt og fik slået min lårbensknogle og hofteled. Nu er jeg så afhængig af at kunne komme rundt i huset med min rollator, siger Jane Aamund med et dybt suk til ugebladet.

Den megen sygdom har betydet mange hospitalsindlæggelser, og Jane Aamund er ikke imponeret af det danske sundhedsvæsen. Faktisk var hun bange for at dø på grund af den dårlige behandlige hun fik på hospitalet i Herning.

- Min oplevelse med en læge på sygehuset i Herning var meget ubehagelig. Han kiggede så ondt på mig, og jeg forstod ikke, hvad han sagde til mig. Jeg bad ham derfor om at snakke med min søn, de er dr. med i neurologi og assisterende professor ved Panum Instituttet. Så sagde lægen, at jeg ikke skulle bestemme over ham. Jeg var bare så bange for at dø, hvis jeg ikke blev opereret korrekt. Den oplevelse glemmer jeg aldrig.

Jane Aamund har da også flere gange været ved at tage sit eget liv på grund af det smertehelvede, hun har været igennem, og hun tidligere udtalt, at flere venner var klar til at hjælpe hende med at komme af dage.

Sponsoreret indhold