Far var hidsig - mor psykisk syg: Jan Gintbergs barske barndom

Foto: All Over Press

Vi kender ham som den altid grinende komiker og TV-vært, der overlegent leverer den ene sjove punchlines efter den anden.

Men i barndommen havde 54-årige Jan Gintberg ikke meget at grine af. Barndommen var nemlig barsk og præget af en far, der var hidsig og kontrollerende, og en mor der var psykisk syg og havde vrangforestillinger.

Det fortæller Jan Gintberg ifølge BT i et stort interview med Euroman.

I interviewet fortæller ”På Kanten”-komikeren, at moderens psyke begyndte at ændre sig, efter at mormoren døde, hvilket kastede Jan Gintbergs mor ud i et følelsesmæssigt kaos med flere nervesammenbrud.

Jan Gintberg, der voksede op på gården ”Storkedal” i den lille by Lynge i Allerød kommune, fortæller, at han var omkring fem år gammel, da moderen første gang blev indlagt på grund af sine psykiske problemer.

Moderen havde vrangforestillinger og på et tidspunkt havde hun ifølge Jan Gintberg overbevist sig selv om, at hun gårdens fodermester var selveste Jesus.

Efter moderens indlæggelse fortsatte hun arbejdet som skolelærer, men sygdommen blev ved med at kaste skygger over familien.

- Der var trukket et gardin af følelsesløshed ned over hende. Det var en væsensforandring. Jeg følte, at jeg havde mistet min mor, som jeg kendte hende. Når hun kom hjem fra skolen, kunne hun blive siddende i bilen ude i carporten i flere timer. Hun sad der bare. Hvis jeg gik ud og spurgte, om hun ikke kom ind, fik jeg et fjernt svar, hvis hun var inde i sådan en periode. Så var hun et skelet, der gik rundt. Helt apatisk, fortæller Jan Gintberg ifølge BT til Euroman.

Moderen fik aldrig stillet en diagnose, men i dag ville hun nok være blevet betegnet som skizofren, fortæller Jan Gintberg ifølge BT i interviewet med Euroman.

Jan Gintberg er blevet folkelig på sine \

Jan Gintberg havde en barsk barndom med en syg mor og en hidsig far. Foto: All Over

Faderen beskriver Jan Gintberg som en hidsig og kontrollerende mand, der havde svært ved at håndtere sin kones psyke. Det endte ofte i skænderier, og til sidst gled forældrene mere og mere fra hinanden. Ifølge Jan Gintberg boede de kun sammen, fordi de ikke havde råd til at bo hver for sig.

Det var under studiet til landmand, at Jan Gintberg fik øjnene op for livet på scenen. På studiet på Frederiksberg mødte han den kommende komiker Frank Hvam, der selv var i gang med at læse til dyrlæge. De to fyre medvirkede i landbohøjskolerevyen, og Jan Gintberg fik blod på tanden.

Han stillede op til DM i standup i 1993, hvor han blev nummer tre, og derfor tog karrieren fart. I dag har Jan Gintberg således haft stor succes både med sine shows og sit TV-program ”Gintberg på Kanten”, hvor han besøger en række byer i Udkantsdanmark.

På scenen taler han gerne om alle emner – også de svære. Men emnet psykisk sygdom har han altid haft svært ved at få ud over scenekanten, selv om han har forsøgt sig med det, efter at moderen døde. Alligevel føler han, at moderen har givet ham noget, når han står og underholder.

- Jeg har fundet ud af, at noget af det sjoveste, der kommer ud af kæften på mig, er, når jeg optræder som et vanvittigt menneske. Jeg siger nogle ting, som er uden for kontekst, hvor jeg bagefter tænker: Hvor fanden kom det fra? Jeg tænker som en sindssyg. Uden at være syg, lyder det fra Jan Gintberg.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close