Nyheder22. maj 2017

”Jagerpiloterne”s HED: Mit liv passerede revy

Da et F-16 fly i 2015 styrtede ned ved Rømø, var det HED, der sad i flyet, mens makkeren STI fulgte dramaet på tæt hold fra Flyvestation Skrydstrup.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/1_140.jpg
 (Foto: Peter Grosen)

De dramatiske overskrifter ”Dansk F-16 fly styrtet ned ved Rømø” og ”F-16 havariet ud for Rømø” prægede nyhedssiderne en oktoberdag i 2015.

Piloten i flyet var blevet nødt til at bruge katapultsædet på grund af et sprængt hovedhjul. Piloterne STI og HED fra DR1’s ”Jagerpiloterne”, der af sikkerhedsmæssige grunde ikke bruger hele deres navn, husker tydeligt den dramatiske dag – det var nemlig HED, der sad i cockpittet.

– Jeg fløj i over en time, før jeg skulle skyde mig selv ud, så jeg kunne nå at gennemgå tjeklisten, men der var kun en ting at gøre. Dér passerede ens liv revy. Men jeg besluttede mig at gøre det. Så hev jeg alt, hvad jeg kunne, og så måtte jeg bare tage den tur, siger den aalborgensiske mand, hvis skæbne blev fulgt af alle kollegerne på Flyvestation Skrydstrup.

– Vi sad i "debriefing", da jeg blev kaldt ud. Der var helt stille i rummet, fordi det var ikke sket endnu. Vi fik at vide, at hans hjul var helt fucked up, og alle havde gode ideer til, hvad han skulle gøre, siger STI.

Der var 30 minutters intens brainstorming, hvor alle jagerpiloter blev samlet.

Kort før han lader sig skyde ud af cockpittet beder HED om, at de andre godt må have en kølig klar i Valhalla, som er piloternes bar.

– Det sidste, jeg siger på radioen, er ”på gensyn”, fortæller HED.

– Og så er der bare stille... Der går tre minutter, hvor ingen siger noget, og så får vi at vide, at han er i vandet og derefter i helikopteren, fortæller STI.

I dag er HED for længst tilbage i F-16’eren, men den dramatiske oplevelse var et chok.

Læs hele historien om HED og STI i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu. Og se den sidste episode af det populære DR-program i aften klokken 20.45 på DR1.

Sponsoreret indhold