Nyheder4. maj 2022

I dag sker det: Derfor er det vigtigt at teste sirenerne

Samtlige af landets sirener starter klokken 12
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20190425-173151-l-1600x1064we_1.jpg
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis Putin pludselig beslutter sig for at rette krigsøjnene mod vesten, er det vigtigt, at vi er parate til at gå i dækning.

Derfor bliver varselssirenerne en gang om året testet med lyd på i Danmark.

Der er tradition for, at det er den første onsdag i maj klokken 12, og den dag er i dag.

Chef for Kommunikation og Varsling ved Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen, fortæller til SE og HØR, hvorfor det er vigtigt at teste systemet.

- Det er er vigtigt at afprøve sirenevarslingssystemet, som er en central del af myndighedernes mulighed for at varsle befolkningen i tilfælde af større ulykker og katastrofer.

- Dels for at sikre, at systemet virker, dels for at minde befolkningen om, at systemet findes og hvad man skal gøre, når det aktiveres i en skarp situation, fortæller han.

Artiklen fortsætter under Twitter-opslaget...

Der står 1078 sirener i Danmark, men der er altid et antal, der er inaktive på grund af renovering eller flytning, fortæller han.

Og selvom katastrofen skulle komme, og strømmen pludselig går nær sirenerne, så forsikre Lars Aabjerg Pedersen om, at sirenerne stadig vil kunne advarer borgerne i nærheden.

- Sirenerne har egen nødstrømsforsyning, så de kan også kan bruges under strømafbrydelser, fortæller han.

Mange forestiller sig sikkert, at der er en stor rød knap, der aktiverer sirenerne, og hvis det er tilfældet, så sidder den inde ved Rigspolitiet.

- Det er Rigspolitiet, der sætter sirenerne i gang på anmodning fra myndighederne. De kan varsle både lokalt og nationalt, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Du kan her læse, hvad du skal gøre, hvis du hører sirenerne nær dig på alle andre dage end første onsdag i maj klokken 12.

Sirener bruges ikke kun til krig

Sirenerne bliver dog ikke kun aktiveret i tilfælde af militære angreb på Danmark. De kan aktiveres lokalt, hvis der skulle opstå en situation, hvor borgerne i området skal informeres.

- Sirenerne bliver brugt en håndfuld gange om året. Det er oftest ved for eksempel store industribrande, siger chefen for Kommunikation og Varsling.

Krigen i Ukraine har fået de vestlige lande op på dupperne, når det kommer til beredskabet, og situationen i Ukraine kan gøre, at mange føler sig utrygge, når nu sirenerne starter i dag klokken 12.

- Situation i Ukraine kan gøre, at flere føler sig utrygge, når de hører sirenerne. Det er derfor, vi gør meget ud af at informere om, at det blot er en test 4. maj, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Der er ingen planer om at forøge antallet af sirener på baggrund af krigen i Ukraine, men for nogle år tilbage igangsatte myndighederne et supplerende varslingssystem, der er efter planen, er klart i løbet af i år.

- Lige nu arbejder myndighederne på at supplere varslingskanalerne med et nyt varslingssystem, der bliver mobilbaseret. Dette arbejde er dog iværksat for år tilbage og har altså ikke relation til krigen i Ukraine, siger chefen for Kommunikation og Varsling.

Sponsoreret indhold