Nyheder3. maj 2022

Hvis Putin rammer Danmark: Din mobil skal redde dig

Varslingssirenerne, der testes på onsdag, får snart et supplerende varslingssystem
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/falsk.jpg
 Foto: Alison Teal/AFP/Ritzau Scanpix

Hvis Putin en dag beslutter sig for at vende kanonerne mod vesten, så har vi herhjemme et system, der advarer os om, at katastrofen er på vej.

Varselssirenerne, der hvert år bliver testet første onsdag i maj, står over hele landet, og det er svært at undgå at høre dem, når de går i gang.

Nu kommer der et nyt system, der skal supplere sirenerne, så varslingen i tilfælde af en nødssituation kommer ud til alle.

Chefen for Kommunikation og Varsling ved Beredskabsstyrelsen fortæller i en mail til SE og HØR, at man lige nu arbejder på et digitalt system, der skal supplere sirenerne, hvis der skulle være brug for dem.

"Lige nu arbejder myndighederne på at supplere varslingskanalerne med et nyt varslingssystem, der bliver mobilbaseret," oplyser chefen for Kommunikation og Varsling ved Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen.

"Dette arbejde er dog iværksat for år tilbage og har altså ikke relation til krigen i Ukraine," fortsætter han.

Helt præcist betyder det, at varslingerne vil tikke ind på mobilen, hvis man befinder sig et sted, hvor der skulle være fare på færde.

Det oplyser Beredskabsstyrelsen på deres hjemmeside.

Varslingerne vil dukke om som sms’er eller push-notifikationer, og sendes via telemaster i det bestemte område.

“Mobilbaseret varsling bliver et supplement til de eksisterende varslingskanaler – og myndighederne vil fortsat også kunne benytte varslingssirenerne,” skriver styrelsen på hjemmesiden.

Systemet kommer ifølge Beredskabsstyrelsen op at køre i løbet af i år, 2022.

Falsk missilalarm

Systemet er taget i brug i andre lande, hvor man i USA for eksempel har haft en uheldig situation med den lidt mere moderne varslings teknologi.

Ved en fejl blev der nemlig sendt en besked ud til alle på østaten Hawaii. Helt præcist stod der:

“Trussel om ballistisk missil på vej til Hawaii. Søg omgående ly. Dette er ikke en øvelse.”

Advarslen satte hele staten i allerhøjeste beredskab, da staten allerede var på dupperne på grund af den eskalerende konflikt mellem USA og Nordkorea, skriver The New York Post.

Artiklen fortsætter under billedet-opslaget …

Først 38 minutter efter varslingen, blev den afblæst med beskeden:

“Der er ingen missiltrussel eller fare for staten Hawaii. Vi gentager. Falsk alarm.”

Systemet på Hawaii skal – ligesom herhjemme – supplere sirenerne. De satte dog ikke i gang under den falske alarm. Hvis truslen havde været reel, havde de også hylet.

Sponsoreret indhold