Nyheder23. november 2022

Hvad sker der, Mette: Nu har vi ventet i tre uger

En ny regering lader fortsat vente på sig
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Politik handler om mere end den næste forhandling og nye lov. Det kan Venstres nu forhenværende minister og folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen tale med om. Han er nemlig ramt af en dybt personlig tragedie i disse måneder.
 Video: Lars H. Laursen

LÆS OGSÅ: Vi kan ikke gøre det hurtigere

Det er over tre uger siden, at der var folketingsvalg, men 11 partier, inklusive Socialdemokratiet med kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) i spidsen, er fortsat i gang med at forhandle.

Men nu snævrer feltet sandsynligvis ind til seks partier efter dagens forhandlinger, hvor Enhedslisten skal forbi Statsministeriet:

- Mit bud er, at regeringen vil tage en kort tænkepause til at gøre regnskabet op efter de første runder med alle partierne.

- Og så vil man nok koncentrere sig om en udvalgt gruppe af partier, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Snak, snak og mere snak. Det er indtil videre, hvad Mette Frederiksen har kunne levere.
Snak, snak og mere snak. Det er indtil videre, hvad Mette Frederiksen har kunne levere.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

- Det vi sige, at der vil være seks partier, som vil deltage i de fortsatte forhandlinger. Så vil der være seks partier, som ikke længere vil deltage. Og de partier, der ikke er med mere, vi være yderpartier som Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige, forklarer han videre.

Danmarksdemokraterne forlod hurtigt forhandlingerne.

Og efter onsdagens forhandlinger regner Engell med, at kun Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF, De Konservative og De Radikale vil være tilbage om forhandlingsbordet til mere intensive og reelle forhandlinger.

Venstre sluger kameler

Socialdemokratiet er gået på valg om at danne en regering hen over den politiske midte med partier fra både rød og blå blok. Den ambition har Moderaterne og De Radikale også.

Venstre har før pure afvist tanken. Men efter Venstres landsmøde i weekenden står det klart, at partiet vil afsøge muligheden for at indgå i en regering hen over midten med Socialdemokratiet.

Enhedslisten, Alternativet, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti vil derfor blive siet fra.

Netop Venstre er det afgørende parti, vurderer Engell.

- Hvis ikke Venstre og Socialdemokratiet når frem til en ordning, er det lidt svært at se, hvilken anden form for samarbejde, der så lægges op til, siger Engell.

Mette Frederiksen skal ifølge Engell sørge for at have Enhedslisten i baghånden, hvis det hele brænder sammen med en regering hen over midten, og en ren rød regering skal være vejen frem.

- Enhedslisten kan være ude, men de skal ikke være mere ude, end at de kan hales ind, hvis det viser sig at være nødvendigt, siger han.

Sponsoreret indhold