Nyheder10. januar 2022

Historisk høje energipriser: Her er de bedste spareråd

Prisstigninger på elektricitet og varme er uundgåelige, men med nogle forholdsvis simple tricks kan du holde energiregningen nede
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

De historisk høje priser på elektricitet og naturgas kommer for de flestes vedkommende til at kunne mærkes på energiregningen i 2022.

I sidste uge lavede Danske Bank en prognose, der viser, at familier med et gasfyr eksempelvis får 200 kroner mindre til rådighed om måneden.

Selv om det har afgørende betydning for energiregningen, om du bruger gasfyr, varmepumpe eller fjernvarme som opvarmningsform, er der en række gode råd, som alle kan benytte sig af, hvis man vil undgå en astronomisk høj energiregning.

Det fortæller Tue Patursson, der er fagekspert hos videnscentret Bolius, som har opstillet en række gode råd og tricks til forbrugerne for SE og HØR.

1. Skru ned for varmen

Er man villig til at tage en varm trøje og et par sutsko på, kan man spare hele fem procent af sin varmeregning ved bare at skrue en enkelt grad ned.

– Det er ikke dem, der i forvejen bor i 18-19 grader. Men rigtig mange har 22-23 grader indenfor. Hvis man skruer et par grader ned og lader være med at gå i shorts og T-shirt hele året rundt, så er det relativt nemt for mange. Og fem procent er alligevel en god sjat, siger Tue Patursson.

2. Skift dit gasfyr

Har man et gasfyr, er de historisk høje naturgaspriser en god anledning til at skifte til helst fjernvarme eller alternativt en varmepumpe.

Der er også prisstigninger for varmepumpen, men ikke i samme grad som for gasfyret, fordi varmepumpen bruger energien mere effektivt.

– Og så kan man bruge noget af sin egen energi på at pudse glorien, for det er også en meget mere bæredygtig energiform, siger Tue Patursson.

3. Isoler din bolig

Hvis man har et hus med hulmur, kan det godt betale sig at få hulmurisoleret.

– Det tager som regel en dags tid at få det gjort. Og det tjener sig hurtigt hjem rent økonomisk, siger Tue Patursson.

Derudover kan man overveje at få ekstraisoleret på loftet.

– Det kan tjene sig ind på den lidt længere bane, siger han.

4. Skift glasset i de gamle vinduer

Mange vælger at få skiftet de gamle vinduer til nogle nyere. Men ofte er det faktisk nok blot at få skiftet glasset i vinduerne fra termoruder til energiruder.

– Det er overkommeligt økonomisk set, og det er supernemt at skifte for håndværkere og handy gør-det-selv-folk, fortæller Tue Patursson.

5. Sluk for standby

En klassisk energisluger er standbyfunktionen, der er på for eksempel anlæg, computere og fjernsyn. I gennemsnit står standbyfunktionen for mellem 10-15 procent af elregningen.

Tue Patursson anbefaler, at man placerer elspareskinner strategisk i huset, hvor man kan slukke for strømmen til flere apparater samtidig.

– Så er det bare én knap, man skal trykke på for at lukke det hele ned. Der er forskellige gode muligheder, siger han.

6. Vask tøj om natten

Elpriserne er i gennemsnit højest mellem klokken 16.00 og 19.00. Derfor anbefaler Tue Patursson, at man flytter sin brug af hårde hvidevarer, som vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine til om natten.

– Hvis man kan skyde tøjvasken til om natten, så er priserne meget lave, fordi der ikke er nogen, der bruger strømmen, siger han.

7. Gå efter bedste energiklasse

Skal man skifte sine hårde hvidevarer, så er det en god idé at gå efter den bedste energiklasse.

– Det er en større udgift til at starte med, men den tjener sig ind, og det er godt for miljøet, siger Tue Patursson, der dog understreger, at hvis ens hvidevarer i øvrigt fungerer fint, bør man ikke skifte dem ud.

8. Skift din gamle pære

Hvis man bruger glødepærer, bør man skifte dem ud med LED-pærer.

– Men de fleste har efterhånden fået fornuftige pærer i deres ting, siger Tue Patursson.

Sponsoreret indhold