Energiregningen skyder i vejret i 2022: Se om prisstigningerne rammer dig
De historisk høje energipriser kan få stor betydning for danskernes økonomi i 2022.
For eksempel har Danske Bank lavet en prognose, der viser, at familier med gasfyr får 200 kroner mindre til rådighed om måneden end i 2021.
Men ikke alle danskere bliver lige hårdt ramt på pengepungen.
Varmemetode er afgørende
Som Danske Banks prognose viser, kan det blive rigtig dyrt, hvis man bruger et gasfyr til at varme sin bolig op. Naturgaspriserne er nemlig steget voldsomt i de seneste måneder – og vil fortsætte med det.
-
– Regningen bliver noget nær dobbelt så høj som normalt for dem, der bruger naturgas som opvarmning, siger Kristian Rune Poulsen, der er konsulent i Dansk Energi til SE og HØR.
Også priserne på el er strøget til himmels. Så hvis man eksempelvis bruger en varmepumpe til at opvarme sit hjem, bliver det også en dyr fornøjelse.
Anderledes ser det dog ud for fjernvarmekunderne.
-
– Generelt er det rigtig godt at være fjernvarmekunde i den her situation, for langt de fleste fjernvarmekunder kommer ikke til at mærke prisstigninger, siger Kristian Rune Poulsen.
Dyrere i Viborg end i København
Nok er det som udgangspunkt godt at være fjernvarmekunde, men det gælder ikke alle.
Nogle få fjernvarmeselskaber bruger stadig den dyre naturgas og el som primær energikilde, og deres kunder kan se frem til en ubehagelig overraskelse på energiregningen.
Ifølge en undersøgelse lavet af Dansk Fjernvarme vil omkring 100.000 kunder komme til at mærke prisstigninger på over 20 procent, mens yderligere 100.000 kunder vil mærke mindre prisstigninger. Det svarer til lige knap 10 procent af alle fjernvarmekunder.
Otte gode råd til at holde energiregningen nede
1. Skru ned for varmen: Hvis man skruer én grad ned, kan man spare fem procent på varmeregningen, lyder en tommelfingerregel.
2. Skift dit gasfyr: Fjernvarme eller varmepumpe er langt billigere løsninger med de historisk høje naturgaspriser.
3. Isoler din bolig: Hvis man har hus med hulmur, kan det godt betale sig at få hulmurisoleret. Alternativt kan man ekstra isolere loftet.
4. Skift glas i gamle vinduer: Har man vinduer med termoruder, bør man skifte til energiruder.
5. Sluk for standby: Apparater, der står på standbyfunktion, står i gennemsnit for 10-15 procent af elforbruget.
6. Vask tøj om natten: Det er billigere at bruge elektricitet, når der er mindst belastning på elnettet.
7. Køb bedste energiklasse: Hvis man alligevel skal skifte sine hårde hvidevarer, kan det i længden betale sig at købe bedste energiklasse.
8. Skift din gamle pære: Bruger man stadig glødepærer, bør man skifte dem ud med LED-pærer.
Kilde: Tue Patursson, fagekspert, Videnscentret Bolius.
Det er primært forbrugere uden for de store byer, der bliver ramt af prisstigningerne, forklarer Rune Birk Nielsen, der er presse- og kommunikationschef i Dansk Fjernvarme, til SE og HØR.
-
– Alle de store byer – København, Aarhus, Odense Aalborg, Esbjerg – har meldt ud, at de holder priserne i ro, eller endda sænker dem. Så her kommer det ikke til at fylde noget.
-
– Det sker i de små byer. Viborg og Silkeborg er de to største byer, der bliver ramt, siger Rune Birk Nielsen.
Alle rammes af elregning
Det er ikke kun varmeregningen, men også elregningen der kan risikere at løbe løbsk. Ifølge Kristian Rune Poulsen fra Danske Energi kan de fleste se frem til en cirka 30 procent højere elregning.
Men modsat priserne på opvarmning er det altså alle, der bliver ramt af de høje elpriser, uanset hvilket elselskab, man bruger.
– Det kan ikke undgås. Man kan ikke gøre andet end at spare på energien, siger Kristian Rune Poulsen.
Han opfordrer dog til, at man tjekker markedet for de mest fordelagtige el-aftaler.
-
– Nogle selskaber kører med forskellige tilbud ligesom på Black Friday. Det er ikke til at sige, hvad der er billigst lige nu. Men der er klart nogle penge at spare, siger Kristian Rune Poulsen.
-
Læs mere her om, hvordan du kan undgå, at energiregningen løber løbsk i 2022.