Nyheder25. marts 2022

Halvdelen af danskerne kan ikke svømme 200 meter

Halvdelen af danskerne kan ikke svmme 200 meter, og det kan i sidste ende få fatale konsekvenser
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20200520-145856-5-7886x5257ma.jpg
 Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Det kan godt være, at du kan tage to hurtige baner i poolen på ferien, men kan du egentlig svømme 200 meter i træk?

Det kan halvdelen af danskerne ikke, og det kan være et problem, der i sidste ende kan få fatale konsekvenser.

Det skriver DR.

Hvis du kan svømme 200 meter i træk uden hjælpemidler, så er du svømmeduelig, og det er ikke godt nok, mener Merete Riisager, der er direktør i Dansk Svømmeunion.

- Danskernes svømmeevner er ikke særlig gode. Slet ikke så gode som de burde være, når vi er et lille land omgivet af vand, siger hun til DR.

Ifølge TrygFondens druknestatistik døde 65 personer i 2018 i drukneulykker, hvor det ofte sker, fordi personer falder i vandet ved en mole, bro eller sti langs vandet.

Derfor mener Merete Riisager også, at det i sidste instans kan have helt fatale konsekvenser, at danskerne ikke er bedre til at svømme.

Det kan også være et problem for ikke-fatale ulykker, hvor man bliver i tvivl, om man kan nå i land, fortæller svømmedirektøren.

Vi er dårligere, end vi tror

At svømme er en helt basal færdig som skal sammenlignes med at lære at køre på cykel.

Det fortæller René Højer, der er projektchef hos TrygFonden. 94 procent af danskerne mener da også, at det er vigtigt at kunne svømme, men vi er slet ikke så gode, som vi tror.

- Jeg kunne godt forestille mig, at vi overvurderer vores svømmeevner, fordi det måske er mange år siden, vi har svømmet 200 meter. Vi ved simpelthen ikke, hvor godt vi svømmer, siger René Højer til DR, der opfordrer folk til lige at tage en tur i bassinet for at teste svømmeformen.

Selvom skolesvømning er obligatorisk, er der alligevel omkring 20 procent af landets skoler, der ikke har faget på skemaet, fortæller han.

Derfor råder direktør i dansk svømmeunion, Merete Riisager, også kommunerne til at se på svømmeklubbernes vilkår, skoleundervisningen og antallet af svømmehaller.

Sponsoreret indhold