Nyheder21. november 2016

Gorm Wisweh har en 7 år gammel surdej i køkkenet

Få opskriften på pizzabagerens surdej i bunden af artiklen

Sofie og Gorm bager pizza

I aften i "Til middag hos", skal de tre kokke Per Thøstesen, Thomas Rode og Jesper Koch til middag hos Gorm Wisweh.

Og i Gorms køkken er der en lidt speciel genstand, der står og hygger sig en lille afkrog.

Se billederne af Gorm, der bager pizza med "Vild med dans"-danseren Sofie Kruse, i toppen af artiklen.

Gorm, der står bag pizzarestauranterne Gorms, har nemlig en surdej stående. Og den er hele syv år gammel.

- Det at have en surdej, det er som at have et lille barn, fortæller Gorm i aftenens udsendelse, mens han kærligt kigger på sin surdej.

Se klippet fra aftenens afsnit af "Til middag hos" herunder. Og se hele afsnittet på TV3 klokken 19.00.

Få Gorms opskrift på surdej i bunden af artiklen

Gorm Wisweh deler herunder sin opskrift på surdej.

Surdej: Enhver seriøs pizzabager med respekt for sig selv har en surdej stående. Den er nem at starte op og passe og giver en fantastisk smag og struktur til pizzaen. Man kan klare sig uden, men hvorfor nøjes. Tag en beholder med låg, som kan rumme et par liter. Jeg bruger et gammelt 5 liters glas som der har været oliven i. Sørg for at det er helt rent, evt. skold det. Hæld nu ca. 3 dl vand og 3 dl 00 mel i og pisk det sammen. Lad glasset stå ude og giv det mad og vand dagligt. En god spiseske mel og en sjat vand hver dag og så en pisketur så der kommer luft til bunden af glasset og det ikke begynder at rådne dernede. Efter 4-5 dage skulle surdejen gerne duft af øl og boble lidt når du har fodret den. It's ALIVE! Du har vækket en levende organisme til live og er klar til at bage herligt brød og pizza. Men det er nu også dit ansvar at passe og pleje den. Hvis du ved du ikke skal bruge surdejen en rum tid så put den i køleskab efter en fodring, så kan den ligge i dvale i op til 14 dage. Når du vil vække den igen giver du den et godt stort måltid og efter et døgnstid burde den være oppe og ringe igen. Begynder surdejen at lugte af prut, så er den fordrævet og skal ud. Begynder surdejen at lugte af mælkesyre (yoghurt) eller eddike hælder du lidt over halvdelen ud og spæder op til det oprindelige niveau med vand og mel, så burde surbalancen rette sig ind igen. Sagde jeg det var nemt. Det er det faktisk ikke helt, men det er hyggeligt og så behøver du ikke at købe en hund. TIP: Vil du snyde dig til surdejssmagen (Du kan ikke snyde dig til effekten af enzymerne) så tilsæt din dej lidt æbleddikke, bare en spsk giver brødet en fin syrlig smag og du vil kunne narre de fleste.

Sponsoreret indhold