Nyheder26. november 2014

’Gift ved første blik’: Har DRs eksperter fejlet?

Kun ét par forblev gift i DRs seer-succes
Af af
Kun ét par forblev gift i DRs seer-succes - spørgsmålet er nu, om eksperterne har fejlet?
Kun ét par forblev gift i DRs seer-succes - spørgsmålet er nu, om eksperterne har fejlet?
 Fotos: Framegrab/SnowmanEfter fem intense og til tider turbulente uger var det tirsdag aften afgørelsens time i DRs seer-succes 'Gift ved første blik': Parrene skulle nu beslutte, om de ville forblive gift, eller om de ville skilles.

Kun ét par valgte at blive sammen, nemlig det unge par Jakob & Katrine.

LÆS OGSÅ: Gift ved første blik: Jeannette havde følelser, det havde Lars ikke

De tre andre par, Pia & Frank, Jeannette & Lars og Carina & Peter, valgte at gå hver til sit: Ingen følte, at der var opstået kærlighed, følelser eller tosomhed nok til at fortsætte det arrangerede ægteskab.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/4aee1d32e6604491ad7feb0aa6e26adf.jpgGert Martin Hald er psykolog og én af eksperterne i DRs 'Gift ved første blik' (Foto: Framegrab/Snowman


Og nu melder spørgsmålet sig så: Har DRs eksperthold, der bestod af en præst, to psykologer og en antropolog, fejlet, siden tre ud af fire par valgte at lade sig skille? Var formålet med eksperimentet ikke at vise, at kærligheden mellem to fremmede sagtens kan spire, hvis blot de passer sammen?

Gert Martin Hald er psykolog og en af eksperterne i DRs-serien, der hver uge tiltrak i omegnen af én million seere. Han siger:

- Eksperimentet har set over to år - og også denne sæson - været en kærlighedsmæssig succes, men en ægteskabelig fiasko. I tal betyder det, at otte af 14 deltagerne (fire af otte denne sæson) har oplevet kærlighed i så høj grad, at de efterfølgende har sagt 'ja' til at ville forblive gift med den udvalgte partner, mens ingen af de syv ægteskaber i dag består, om end et par stadig er sammen som kærester. Dermed har eksperimentet formået at illustrere sin præmis og vores påstand om, at kærlighed kan opstå på et rationelt grundlag indenfor rammerne af et ægteskab, men at der skal mere til end et godt match, for at et ægteskab kan bestå og udvikle sig, siger Gert Martin Hald til SE og HØR og uddyber:

- Dette omfatter blandt andet god kommunikation, gode konfliktløsningsstrategier, indsigt i egne grundlæggende behov og værdier i et parforhold, en accept af og respekt for grundlæggende forskelle og evnen til at lufte såkaldte negative følelser (fx utilfredshed, tvivl, skuffelser, irritationsmomenter), før de vokser sig store og virker uoverkommelige. Det synes vi også, at parrene i år på forskellig vis illustrerer, og dermed bliver de et spejl for nogle af de udfordringer, mange danskere kan møde i deres parforhold i dag, siger Gert Martin Hald til SE og HØR.


https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/1078045352734fdb9b88b24616748d65.jpgFrank og Pia var det første par til at forlade eksperimentet (Foto: Framegrab/Snowman)


Først til at afbryde ægteskabet var Frank & Pia. Parret gik allerede skævt af hinanden kort tid efter vielsen.

Frank afslørede, at han tilmeldte sig programmet, fordi hans kæreste var gået fra ham tre måneder tidligere. Og under bryllupsfesten og bryllupsrejsen til Nice blev det tydeligt for enhver, at parret havde helt forskellige måder at tackle dét at være nygifte - og fremmede for hinanden. Efter blot seks dages ægteskab forlod parret eksperimentet og lod sig skille.

https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/7da7cafb3a1b4381b09a38ba12b93f03.jpgJeannette og Lars (Foto: Framegrab/Snowman)


Midt i eksperimentet valgte Lars at flytte fra sin kone Jeannette. Årsagen var blandt andet, at Lars ikke nærede de samme følelser som Jeannette. På samme tid havde Lars ikke affundet sig med tanken om ikke at skulle have børn - noget som Jeannette for længst havde taget stilling til. Selvom Jeannette gerne ville have fortsat ægteskabet for at se, hvad det kunne have udviklet sig til, valgte parret at blive skilt i tirsdagens afsnit. I dag siger Lars til SE og HØR, at han ikke kan forstå, hvorfor han i første omgang blev matchet med Jeannette:

- Det mest åbenlyse er jo dét med børn, hvor jeg undrer mig over, at de har matchet os sammen. Og så i forbindelse med nogle andre grundværdier, som jeg har brug for i et parforhold, som Jeannette ikke har brug for, siger Lars til SE og HØR.


https://imgix.seoghoer.dk/legacy/media/dd5c4308e2764f57a9f2da58bdc2f84b.jpgCarina og Peter (Foto: Framegrab/Snowman)


Også Carina og Peter trak stikket og bekendtgjorde, at ægteskabet var slut tirsdag aften. Selvom Carina gerne ville have givet det mere tid for at se, om den manglende gnist ville opstå, var Peter sikker i sin sag:

- Altså… hvordan skal man sige det. Jeg synes, at vi har prøvet nok i at forsøge at finde hinanden og finde det her lidt ekstra ud over et venskab og et samarbejde. Så det har hvert fald været en faktor, der har været med til, at vi skal skilles, sagde Peter i sidste afsnit af 'Gift ved første blik' og tilføjede:

- Jeg er da ærgerlig over, at det ikke blev Carina og jeg. Men jeg kunne simpelthen ikke se perspektiverne i at fortsætte, selvom det kunne være dejligt at sige, at jeg var klar på det. Men det var jeg ikke, sagde Peter.

Sponsoreret indhold