Nyheder5. september 2016

Frederik og Mary går efter tronen: Gi' plads Margrethe

Margrethe er nu ikke længere ensom majestæt. På helt nye portrætter ligner kronprinsparret allerede en konge og en dronning
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/madcsxcrgrethe.jpg
 (Foto: All Over Press)

Mens vores 76-årige dronning og især hendes pensionerede husbond i stigende grad drosler ned, gør kronprinsparret sig klar til at pryde frimærker og mønter.

For nylig lod Frederik, 48, og Mary, 44, sig portrættere i positurer, der i den grad udstråler, at de er parate til at overtage tronen som regentpar.

Det mener Sebastian Olden-Jørgensen, der er historiker og kongehusekspert.

– Det er et signal om, at de bliver kørt i stilling. Alt bliver gjort klar, sådan så det kan foregå naturligt, siger han.

– Jeg tror, det betyder utrolig meget for dronningen, at det ikke ser presset eller improviseret ud.

Det skal udtrykke en naturlig opfølgning af de pligter, der ligger i at være kongehus.

Fornemmelsen af, at kronprinsparret er helt parat, opfyldes også i befolkningen med sådan nogle billeder, lyder den royale eksperts vurdering.

https://imgix.seoghoer.dk/frederik.jpg
– Hvor Kongehusets billedmæssige iscenesættelse af de to hidtil har været præget af at vise dem som par, som forældre og som mennesker, så fremhæver de nye fotos dem som mere kongelige og mere ophøjede. Billederne understreger det officielle, det fornemme og det distancerede. Alt det, der er knyttet til embedet mere end til personen. Det er ikke den hjertelige Mary og den sportslige Frederik. Det er kronprinsessen og kronprinsen, lyder det fra kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen. (Foto: Marco Grob)

Lægger an til farvel
Mens 59 procent af SE og HØRs læsere mener, at Margrethe bør overlade Amalienborgs varme stol til sin søn og svigerdatter, vurderer Sebastian Olden-Jørgensen også, at det er realistisk, at dronningen går stik imod dansk tradition og abdicerer.

https://imgix.seoghoer.dk/regent.jpg

(Grafik: SE og HØR)

– Dronningen har været meget omhyggelig med ikke på nogen måde så meget som at antyde, at hun vil abdicere.

Det har slet ikke været tradition i det danske kongehus, og dronningen er meget pligtopfyldende.

Men traditioner ændrer sig jo ligeså stille, og jeg synes godt, man kan tage de her portrætter som et udtryk for, at der bliver lagt op til, at dronningen kan finde på at abdicere, mener kongehuseskperten.

https://imgix.seoghoer.dk/mary.jpg

Det nye portræt af Mary ligner en tro kopi af det billede, der blev taget af hendes svigermor, da Margrethe som 31-årig overtog den danske trone efter sin far, Frederik den 9. (Foto: Marco Grob)

Henrik presser på
Sebastian Olden-Jørgensen har tidligere over for SE og HØR givet udtryk for, at prins Henrik lagde et alvorligt pres på sin hustru, majestæten, ved at lade sig pensionere og blive væk fra store royale begivenheder, og at hans opførsel i sidste ende ville kunne presse Margrethe til at forlade tronen.

– Selvfølgelig ville hun ikke gå af i den sammenhæng, for det ville jo nærmest se ud som om, han pressede hende. Og det ville ikke se pænt ud.

Men sådan i løbet et år eller to, så vil det ligne en pæn og ordentlig overlevering af tronen.

Og allerede nu står Frederik og Mary mere end klar i den kongelige kulisse.

Sponsoreret indhold