Nyheder 25. juni 2017

Ghita Nørby: Sluger mænd råt

Mens Ingeborg stod ved sin mands side i medgang og modgang, har skuespillerinden bag skiftet en del fyre ud gennem tiden
(Foto: Mikael Rieck)

Grådighed, storhedsvanvid og hævngerrighed. Mads Skjern udvikler sig fra at være en visionær iværksætter til at være en magtsyg kapitalist.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men selv om hans mørke sider gennem serien bliver mere og mere udtalte, forlader hans hustru Ingeborg ham aldrig.

Ikke engang da han slår hånden af sin homoseksuelle søn Daniel, som han kalder syg i hovedet.

Ingeborg bliver.

Helt anderledes forholder det sig for skuespilleren bag. Ghita Nørby har nemlig flere forliste ægteskaber i bagagen. Hendes liv som hustru begyndte katastrofalt, da hendes første mand Mogens Garth-Grüner blot syv dage før deres første bryllupsdag tog livet af sig selv. Ghita havde dagen forinden forladt sin første mand og ønskede skilsmisse.

I bogen ”Ghita” fortæller hun, at bruddet var årsagen til Mogens’ tidlige død.

– Et menneske, der tager livet af sig selv, vil nok gøre det under alle omstændigheder. Men en meget klog psykiater, Hjalmar Helweg, som jeg kom hos efter det, der skete, sagde til mig: ”Ghita, der er et glas, som er fyldt med vand. Og så er der en dråbe, der får bægeret til at løbe over. Og du har været den dråbe”, fortæller hun i biografien.

Efterfølgende dannede hun par med skuespillerkollegaen Henrik Wiehe, som hun næsten giftede sig med, da de to spillede over for hinanden i ”Baronessen fra benzintanken”.

I virkeligheden nåede de heller ikke at gifte sig, inden forholdet gik i stykker.

Men gift igen blev hun. Mens de indspillede filmen ”Han, hun, Dirch og Dario” mødte Ghita i 1962 sit livs store kærlighed i Dario Campeotto, som var kendt for at kunne synge trusserne af alle kvinder.

Ghita, som selv var hele Danmarks filmdarling, tæmmede kvindebedåreren, og den 19. december 1963 blev parret gift i Holmens Kirke og rykkede til Italien, hvor sønnen Giacomo kom til verden.

I 1969 flyttede familien tilbage til Danmark, og ægteskabet løb ud i sandet.

Selv om kærligheden brast, er Dario dog stadig Ghitas eneste ene.

– Hvis han kom gående derude i dag, ville jeg straks løbe ud og kysse ham. Jeg elsker ham den dag i dag. Det gør jeg. Dario var slet ikke så forelsket i mig, som jeg var i ham. Men jeg syntes, han var den eneste i verden, og jeg kunne ikke forestille mig at trække vejret uden ham.

Ghita fik dog vejret igen efter sit andet forliste ægteskab og blev i 1970 gift med nok en skuespiller, den anerkendte Jørgen Reenberg.

I bogen fortæller hun, at han er en genial kunstner, men ikke er til at være gift med. Ægteskabet holdt alligevel i otte år.

I det hele taget har maneateren Ghita fundet mange af sine mænd på scenen.

Efter ægteskabet med Reenberg dannede hun par med endnu to kolleger: Jesper Christensen og Henning Jensen.

Og i 1984 gik Ghita så atter ned ad kirkegulvet.

Denne gang ikke med en skuespiller, men dog en kunstnertype – pianisten Svenn Skipper, som fik 27 års ægteskab med den folkekære ”Ingeborg”, indtil parret i 2011 annoncerede, at de skulle skilles.

Ghita var blevet ramt af brystkræft, og hele hendes liv blev vendt på hovedet.

Derfor tog hun beslutningen om at forlade mand, hus og sine to elskede mynder og mente, at hun og Svenn Skipper aldrig skulle være blevet gift.

I dag danner de dog atter par, men i en opdateret og mere moderne version af et parforhold, hvor de bor hver for sig.

– Vi blev skilt, men fandt ud af, at vi holdt af hinanden, og derfor har vi fundet denne form for forhold sammen. Jeg kalder det et kærlighedsvenskab, hvor der ikke er noget, der hedder ”forventer” længere. Vi forventer ikke noget af hinanden, for lige så snart du gør det, lægger du op til din egen skuffelse, har hun tidligere sagt til Søndagsavisen.

Sponsoreret indhold