Nyheder5. juli 2023 (opd. 5. juli 2023)

Field's-sagen: Så meget fik de efterladte i godtgørelse

Der var tale om historisk høje godtgørelseskrav til blandt andet to mindreårige drenge, der så deres far blive skuddræbt
Specialanklager Søren Harbo efter domsafsigelse i sag om skudangreb i Fields ved Københavns Byret onsdag den 5. juli 2023.
Specialanklager Søren Harbo efter domsafsigelse i sag om skudangreb i Fields ved Københavns Byret onsdag den 5. juli 2023.
 Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

BAG OM DOMMEN: Det betyder hans straf

LÆS OGSÅ: Sådan straffes Field's-skytten

Den 23-årige mand, der onsdag er blevet idømt anbringelse på den topsikrede institution Sikringen for flere drab og drabsforsøg i Field's sidste år er blevet anbragt det helt rigtige sted.

Det siger specialanklager Søren Harbo efter domsafsigelsen i Københavns Byret.

– Nu er der sket en anbringelse det helt, helt rigtige sted, og det er vigtigt, fordi der får den tiltalte den rigtige behandling, som han skal have, og ikke mindst er der nogle sikkerhedsforanstaltninger, der gør, at vi er sikre på, at det ikke gentager sig, siger han.

Retten har i afgørelsen fulgt Søren Harbos strafpåstand, der netop var en anbringelsesdom på Sikringen i Slagelse.

– Der er sat et foreløbigt punktum for den strafferetlige del af sagen, men for mange er der ikke noget punktum, og det kommer måske heller ikke.

– Men det er klart, at vi har rejst en tiltale, og vi har fået medhold i fuldt omfang i retten, og det er jeg selvfølgelig tilfreds med, siger han.

Forsvarer Luise Høj gik i sagen også efter en anbringelsesdom til den 23-årige. Men hun mente, at det var forkert at anbringe ham på Sikringen.

– Hvis det er så påkrævet, at han skal være på Sikringsafdelingen, er det jo påfaldende, at han ikke er der endnu, sagde hun ved et tidligere retsmøde med henvisning til, at manden i et år har været anbragt på psykiatrisk hospital under sin varetægtsfængsling.

Efter domsafsigelsen udbad hun sig på vegne af sin klient betænkningstid. Hun ville sammen med sin klient læse dommen, inden de besluttede, om den skulle ankes, lød det.

Samme meddelelse giver hun den fremmødte presse, da hun træder ud af retten.

– Vi skal først have den (dommen, red.) udleveret, og så vil vi gå hjem og læse den og så tænke over, hvad der er fornuftigt at gøre, siger hun.

Bistandsadvokat Helle Hald har i sagen repræsenteret de forurettede og efterladte og fremsat godtgørelseskrav på deres vegne.

Der var tale om historisk høje godtgørelseskrav til blandt andet to mindreårige drenge, der så deres far blive skuddræbt. Helle Hald krævede 250.000 til hvert barn.

Retten fastsatte godtgørelsen til de tre afdødes pårørende til 120.000 kroner. Alle Helle Halds klienter er blevet tilkendt en lavere godtgørelse, end hun havde bedt om.

– Jeg tænker, at hvis jeg umiddelbart spørger dem, så vil de sige, at det ikke er så vigtigt nu.

– Nu er sagen slut, og det, de allerhelst ville, var at deres kære ikke var fjernet fra dem. Så penge kan ikke rigtig gøre noget for dem.

– Men ud fra mit helt eget juridiske synspunkt, så synes jeg, at godtgørelsen til de efterladte er for lav. Og jeg vil se på, om nogle af mine klienter synes, at vi kan prøve at føre det videre til landsretten, siger hun.

Sponsoreret indhold