Krimi5. juli 2023 (opd. 5. juli 2023)

Nu er dommen faldet: Sådan straffes Field's-skytten

Den 23-årige Field's-skytte er blevet idømt anbringelse uden tidsbegrænsning. Han er dermed blevet idømt den stregenst mulige straf
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Her falder dommen i Field's-sagen
 Video: Ritzau Scanpix

BAG OM DOMMEN: Det betyder hans straf

LÆS OGSÅ: Så meget fik de efterladte i godtgørelse

- Thi kendes for ret.

Ordene kom fra dommer Jens Stausbøll for kort tiden siden, da den 23-årige nu dømte i Field's-sagen fik sin endelige dom for det tragiske masserskyderi i Field's sidste år.

Den 23-årige mand er blevet kendt skyldig i overensstemmelse med anklageskriftet.

Han skal fremover anbringes på den særligt sikrede afdeling i Slagelse, også kaldt Sikringen, og kan dermed først komme på fri fod, når en dommer vurderer, at han ikke længere udgør en alvorlig fare for andre - en såkaldt foranstaltningsændring.

Det har dommer Jens Stausbøll og lægdommerne besluttet.

– Der er enighed om dommen, fortæller dommeren.

Field's-morderen forholdt sig helt roligt, mens dommeren læste præmisserne op.

Dommeren fortalte, at de har lagt stor vægt på de noter, som er blevet fundet hos den nu dømte efter episoden i Field's sidste år.

Retten mener desuden, at det er fundet bevist, at den tiltalte tog i Field's for at dræbe så mange som muligt, og for at redde dem ved at skyde dem. Ligesom de mener, at det er fundet bevist, at han havde planlagt det blodige angreb.

Den 23-årige mand blev også fundet skyldig i drabsforsøg ved at affyre et sigtet skud mod en større gruppe personer i Field's.

– Når man affyrer et sigtet skud mod en sådan gruppe, skal det betragtes som drabsforsøg, siger dommeren.

Dommer Jens Stausbøll tilføjede desuden til vurderingen af, at den tiltalte ville dræbe så mange som muligt – at det formentlig også var hans intention at begå selvmord på gerningsdagen sidste år.

Han blev også dømt til at skulle betale sagens omkostninger.

Den 23-årige mand har indtil nu siddet varetægtsfængslet på et psykiatrisk hospital, hvor han har fået behandling for sine psykiske problemer. Det fortalte han selv, da han tog det sidste ord under sidste uges retsmøde.

- Efter jeg er begyndt at få stærk antipsykostisk medicin, kan jeg ikke længere se mig selv i det, jeg har gjort.

- Undskyld til de pårørende. Undskyld til dem, der overlevede. Undskyld til dem, der ikke overlevede. Undskyld til dem, der er traumatiserede. Undskyld, lød det fra anklagebænken fredag.

Det var første gang, at den 23-årige nu dømte tog ordet under retssagen.

Han har ikke ønsket at afgive forklaring under sagen, da han ikke kan huske dagen i detaljer, har hans forsvarsadvokat Luise Høj forklaret for retten.

Den 23-årige mands forsvarer Louise Høi meddelte, at de udbad sig betænktningstid i forhold til dommen.

- Vi vil gerne lige læse dommen igennem, lød det.

Sponsoreret indhold