Er Skam det nye Beverly Hills?

Foto: NRK

Den norske teenage-serie "Skam" har for alvor taget norden med storm. Vores naboland har kreeret en ungdomsserie, der går lige i hjertet på både voksne og unge.

Det er imidlertid ikke første gang, at en ungdomsserie har opnået kultstatus så hurtigt.

Verdens måske største ungdomsserie ”Beverly Hills 90210” blev vist første gang i 1990 i USA. Serien fik lov til at køre hele 10 sæsoner og vi så Brandon, Donna, Steve, Kelly og de andre vokse op og overkomme, hvad livet nu havde at byde på.

Der er visse ting fra hitserien, som vi ikke kan undgå at synes virker bekendte, når vi ser "Skam". Derfor har vi her lavet en lille liste over de roller fra "Skam", der har en slående lighed med vores yndlingskarakterer fra Beverly Hills.

Vi gør opmærksom på, at der kan forekomme spoilers.

Vilde – Andrea:

Vi vil gerne være ærlige og sige, at Vilde er drøn irriterende. Hendes naive tilgang til livet og hendes store behov for at kontrollere minder meget om Andrea i de tidlige sæsoner af ”Beverly Hills 90210”. Bogormen stod nemlig for skolens avis, og her var der ikke plads til slinger i valsen, selvom den ærlige Brandon gang på gang satte hendes forståelse på prøve. Hvorvidt Vilde lærer at slappe lidt af og ikke tage livet så højtideligt, er endnu usikkert. Vi ved bare, at det klædte Andrea at slippe tøjlerne lidt.

Noora – Kelly:

Måske vil ikke alle være enige, men den hårdføre Noora fra "Skam" har visse ligheder med Kelly. Kelly gik fra at være klikens leder til at være offeret i alle henseender, da hun blandt andet måtte overleve stofmisbrug, voldtægt, utroskab og meget mere. Noora er umiddelbart ikke et offer, men der er uden tvivl noget fra den norske blondines fortid, som hun tumler med. Ordet spiseforstyrrelse hænger i luften. Til trods for at den første sæson af "Skam" handler om Eva, er der flere tråde, der trækker hen mod Noora. Især fordi den evige badboy William ikke vil lade hende være. Det lyder som en historie, vi har hørt før?

Eva – Brenda/Donna:

I starten af den første sæson af "Skam" nyder Eva sit forhold til Jonas, og alt lader til at være fryd og gammen. På nær det faktum, at hun lige har mistet sin bedste veninde – og ingen ved hvorfor. Både Brenda og Donna har i ”Beverly Hills 90210” problemer med kærester, og særligt Brendas løsrivelse fra Dylan virker bekendt, når vi når slutningen af første sæson i "Skam". Samtidig er der den langtrukne udvikling af hendes person, der får Eva til at minde mere om den jomfruelige Donna, der har svært ved at finde sig selv.

Jonas – Brandon:

Brandon knuste hjerter med et enkelt blik, da han havde sin storhedstid på ”Beverly Hills 90210”. Den krølhårede Jonas virker til at have den samme effekt i "Skam", særlig i anden sæson. Den flotte, intellektuelle fyr har kastet sin kærlighed på Eva, men det er ikke forholdet, der fylder det hele. Jonas er nemlig en rigtig god ven for Isak, efter at hans mor og far går fra hinanden. Selvom Brandon er tæt på et være et dydsmønster, jokker han fra tid til anden i spinaten. Det gør den gode Jonas også, men han bevarer dog stadig sin værdighed. Det samme gør Brandon Walsh selvfølgelig også.

William – Dylan:

Var der nogen, der sagde badboy? William er den åbenlys lækre 3.g’er, som alle pigerne bare MÅ have, ergo Dylan McKay. Kelly var, langt hen ad vejen, ikke modtagelig over for Dylans charme, og han havde naturligvis også et stormfuldt forhold til Brenda. Som Kelly dog til sidst kom i vejen for. Efter at Noora giver William en opsang i "Skam", er han solgt. Han har åbenbart en svaghed for piger med ben i næsen, for piger har han nok at vælge imellem. William virker ikke til at have nogen skam i livet(med en solid reference til seriens titel og tema) i hans forsøg på at få fat i Noora.  William er angiveligt ret så velhavende, da han kører rundt i en særdeles dyr bil. Dylan McKay er også en af de rigeste borgere i Beverly Hills, så også det har de to hunks tilfælles.

Isak – David:

Umiddelbart virker det ikke til, at Isak får sin Donna/Eva til sidst. Hvert fald er der en del pile, der ikke peger i den retning, når vi når til slutningen på anden sæson. Alligevel minder Isak på mange måder om den kære David, i hvert fald hvis man kigger på de første sæsoner af ”Beverly Hills 90210”. Han er den oversete fyr, der bliver pigernes bedste ven. Han har problemer på hjemmefronten, og da han får en kæreste, begynder pigerne pludselig at se ham som mindre kikset. Den tredje sæson af "Skam" kommer til at handle om Isak, så han får sin tid i rampelyset ligesom David Silver i den grad gjorde det i 90’er serien.

Sana – Claire:

Da Claire kom med i Beverly Hills-serien, var hun et dejligt negativt og kritisk pust ind i den ellers perfekte og tolerante overklasseverden. Claire kalder det som det er, og det gør den tørklædebeklædte Sana uden tvivl også. Hun er dobbeltmoralsk så det basker, men alligevel virker det til, at der er en mening med hendes galskab. Sana virker mere vis end de jævnaldrende norske piger, og, ligesom Claire, får hun banket et par sandheder ind i hovedet på veninderne. Alt hvad der kommer ud af munden på både Sana og Claire er på en gang både spydigt, klogt og tankevækkende.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close