Nyheder3. marts 2016

Anmelderne fælder dom: Er ”Flaskepost fra P” fæl eller fantastisk?

Efter lang tids ventetid har ”Flaskepost fra P” endelig ramt biograflærrederne. Og filmen har delt de danske anmeldere - nogle kan ikke få hænderne ned, mens andre kalder filmen alt for forudsigelig og kedelig. Læs et udpluk af de danske anmeldelser her
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/flaskepost_fra_p.jpg
 (Foto: Henrik Ohsten

Der er nok en del danskere, der har set frem til begyndelsen af marts. Her får den længe ventede thriller ”Flaskepost fra P” nemlig premiere – og filmen

De danske anmeldere kunne dog allerede onsdag aften sætte sig til rette i biograflærredet – og nu er de klar til at fælde dom over den tredje film i Jussi Adler-Olsen-trilogien.

Og filmen er kort fortalt velfortalt og velkomponeret, lyder dommen fra blandt andre BT, Politiken og Ekstra Bladet.

BTs anmelder er med sine 5/6 stjerner en af de anmeldere, der er allermest imponeret over instruktør Hans Petter Rolands dystre fortælling om Carl Mørck, Assad – og en række mystiske mord på små børn.

-”Flaskepost fra P” er dybere og mere essentiel end de to foregående film ("Kvinden i Buret" og "Fasandræberen", red.), og det - synes jeg - gør denne filmatisering mere interessant. Og at den så yderligere er krydret med underspillet sort humor med fine punchlines, som Fares Fares og Nikolaj Lie Kaas dygtigt får sat i skabet, gør det hele både mere fordøjeligt og elegant, skriver BTs anmelder, der dog kalder det ”lidt ærgerligt”, at plottet er så ”klichéfyldt og pokkers utroværdigt”.

- Når det er sagt, så er ’Flaskepost fra P’ en flot og velkomponeret thriller, der beviser, at Nordic Noir stadig lever, og at det nordiske broderfolk altså kan noget helt unikt, når de slår pjalterne sammen (…) De mange Carl Mørck og Jussi Adler fans kommer ikke til at gå skuffede ud af biffen. Filmen holder, hvad den lover – og mere til.

Berlingskes anmelder er – ligesom BTs – imponeret over spændingsniveauet i filmen, men mener på samme tid, at ”Flaskepost fra P” har svært ved at løfte sig over Jussi Adler-Olsens bogforlægs ”forenklende syn på tro og religion, og som krimigåde er den sparsomt udviklet”.

- Som krimigåde er ”Flaskepost fra P” sparsomt udviklet, idet politifolkenes efterforskning mest består af at google mistænktes navne og sende hinanden sigende blikke. Den kraftfulde skuespiller Jakob Oftebro bliver i særlig grad smidt væk i rollen som menig betjent, skriver Berlingske anmelder, der giver 3/6 stjerner i sin anmeldelse.

Samme antal stjerne giver Politikens anmelder. Anmelderen mener, at filmen er for forudsigelig – og at den ikke løfter sig godt nok ud over, at man fra begyndelsen ved, hvem morderen er.

- Når plottet således er blotlagt fra begyndelsen, skal opklaringsarbejdet godt nok være nervepirrende for at fascinere. Det er det ikke i "Flaskepost fra P". Vejen ind i det mørkeste Jylland er ganske enkelt for snorlige og forudsigelig. Men Carl og Assads handlinger bliver aldrig troværdigt knyttet til tro. Hvert et skridt kan forsvares rationelt ud fra opklaringsarbejdets abc, og hverken Gud eller Satan optræder som andet end malplacerede statister, skriver Politikens anmelder, der dog roser filmen for sine actionprægede scener:

- Heldigvis er der smæk på actionscenerne undervejs, når Nikolaj Lie Kaas kører om kap med et tog og får flækket læben af Guds hånd materialiseret af Elias’ bondenæve. Og så er der billed- og lydsiden. Det er blændende at se John Andreas Andersen få de blomstrende rapsmarker til at emme skæbnesvangert af Guds skaberværk, der udpines af gødningsmaskiner og vindmølleindustri ligesom sektens mekaniserede ritualer udpiner kærligheden til Guds børn, skriver Politikens anmelder.

Ekstra Bladets anmelder er ikke lutter positiv. Han giver filmen 3/6 stjerner og kalder den ”filmens svar på en Big Mac”:

- Det komplet utroværdige handlingsforløb skyldes nok mere Adler-Olsen end manuskriptforfatteren Nikolaj Arcel, men allerede efter de ti første minutter er vi blevet udsat for så mange usandsynligheder og heldige sammenfald og tilfældigheder, at jeg er stået fuldstændig af.

- Bevares, den tekniske side af sagen er upåklagelig, skuespillet er solidt uden at være prangende og generelt er der ikke noget at udsætte på overflade og design. Men ikke på nogen måde, der får den til at hæve sig over enhver gennemsnitslig tv-krimi, og når man nu skal afsætte både penge og tid til en aften i biografen kan man ærlig talt godt tillade sig at forvente mere end et anonymt produkt, hvis fremmeste (og tilsyneladende eneste) mål er øget omsætning. Krimiens svar på en Big Mac?, spørger Ekstra Bladet i sin anmeldelse.

"Flaskepost fra P" fik premiere 3. marts. Den er instrueret af Hans Petter Moland, og i de centrale roller ses Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares.

https://imgix.seoghoer.dk/mit_se_og_hoer_3.png

Sponsoreret indhold