EM-heltene ser tilbage 25 år efter: Så vildt var det dengang

Foto: All Over Press

Det er billeder, vi aldrig glemmer. Og dagen, vi altid vil huske ned til mindste detalje. 

Den juni-dag for 25 år siden, hvor Danmark vandt EM i fodbold - en turnering, vi i virkeligheden kun kom med til, fordi Jugoslavien blev udelukket. 

Det forhindrede dog ikke de danske drenge i at overraske alt og alle og fighte sig helt til tops efter flere nervepirrende kampe. 

Succesen blev på alle måder skelsættende for spillerne. 

De gik i hjertet på alle danskere med deres fantastiske sammenhold og deres sympatiske udstråling.

Selvom det i dag er 25 år siden det hele kulminerede i en sand folkefest, er sammenholdet i den grad intakt. 

Det blev understreget, da spillerne i dag var samlet på det mest ikoniske centrum for festlighederne i 1992 - på Københavns rådhus. 

Her startede en rejse tilbage til dengang, de bragte stolthed til vores lille fodboldnation. 

SE og HØR talte i den forbindelse med nogle af de mest markante spillere fra turneringen, og der er ingen tvivl om, at de sidste 25 år har været præget af successen. 

Flemming Povlsen

De fleste husker nok de rørende billeder af Flemming Povlsen, der nærmest opløst af gråd modtager sin medalje på sejrsskamlen. 

Den unge angriber kunne slet ikke holde tårerne tilbage ovenpå triumfen, men i dag kan han faktisk nærmest ikke huske kampen. Han husker derimod tydeligt festen i København, da spillerne kom hjem. 

- Fodboldkampene kan jeg ikke rigtig adskille fra hinanden, men den følelse det var, at køre gennem Københavns gader, den glemmer jeg aldrig. Altså jeg blev overrasket hele tiden, hver gang vi kørte forbi et gadehjørne tænkte man, hvad sker der derhenne. Jeg havde været lidt grådlabil i finalen, men da jeg stor herude og den overraskelse, det er, der kunne jeg mærke, at der pressede tårerne sig på igen, siger han. 

Sejren fik ifølge Flemming Povlsen stor betydning for alle spillerne på landsholdet. 

Flere oplevede efterfølgende, at de igen og igen blev stoppet på gaden og takket for de store oplevelser - et faktum, nogle af spillerne måske helst ville være foruden. 

Men sejren fik også personlig betydning for spillernes fremtidige identiet. 

- Vi fik skabt en identitet. Både som sporstmand, men også hvad vi stod for hver især. Vi blev sat i en bås, der hed, at nu var vi EM-heltene, men hvad var det, vi hver især havde at byde på? Altså vi blev penslet ud og ligesom lagt for offentlig skue. så folk kunne se, hvad var vi for nogle personligheder. Og pludselig fik vi alles opmærksomhed. Der var ikke så mange TV-kanaler og de sociale medier var ikke opfundet, så folk var tvangsindlagt til at følge os. Så det her er jo også en mærkedag for mig personligt, siger han. 

Flemming Povlsen arbejder i dag som fodboldekspert, hvor han kommenterer på Superligakampene. Derudover træner han et ungdomshold i AGF, så fodbolden er stadig en del af hans hverdag. 

John "Faxe" Jensen

John "Faxe" blev den helt store helt, da han scorede målet til 1-0 i finalen mod Tyskland. 

Det startede i den grad hans karriere, og siden har "Faxe" været et kendt ansigt i hele Danmark. 

Han er flere gang optrådt som ekspert på TV, og seerne har også kunne se ham på mere slap line i "Vild Med Dans". 

For målscoreren er det også en særlig ting ved fejringen for 25 år siden, der vækker flest minder. 

- Jamen turen fra lufthavnen og herind til Rådhuspladsen - jeg tror vi var 2,5 time forsinket - men det var total umuligt, for hele vejen ned af Amagerbrogade var der så fuld af mennesker, at politiet ikke kunne komme frem. De skulle ellers være vores eskorte. Og det var jo fuldstændig fantastik, fordi så fik vi lov til at nyde det. Og de mennesker, der var troppet op, fik lov til at nyde os. De kastede ølkasser ind til os, for at vi kunne få noget at drikke, siger han. 

Alle spillerne fra det legendariske landshold ses stadig jævnligt, og for John "Faxe" Jensen er der ikke nogen tvivl om, at det er en del af opskriften på holdets succes i 1992. 

- Det er jo en af forklaringerne på, at vi vandt EM i 1992. Det er det sammenhold, vi har haft os spillere. Vi har det jo fantastisk godt sammen. Lige siden vi var på U21-landsholdet har vi følt noget. Det er ikke kun os, men også vores kærester og koner har et venskab. Så det har stor betydning, så vi 25 år efter stadig kan samles - det synes jeg stadig, er unikt, siger han. 

Spillerne har selv arrangeret fejringen i dag, der udover fejringen på balkonen også byder på en bustur til Sverige, hvor de skal holde fest på det hotel, de boede på i 1992. 

Peter Schmeichel 

Danmarks ikoniske målmand var flere gange en af dem, der holdt os inde i turneringen med sine fantastiske redninger. 

Peter Schmeichel oplevede finalen fra et helt andet perspektiv end alle os andre. I dag, når alle følelserne er kommet lidt på afstand, har han en helt klar mening om holdet fra dengang. 

- Vi var et godt forboldhold, det var vi. Jeg har set kampen mange gange siden, og vi spiller godt fodbold. Vi kæmper meget, men når man tænker på, hvor mange skader, vi har, så har jeg faktisk lidt svært ved at forstå, at vi kan vinde, siger han. 

Men uanset om man tror på det eller ej, så blev sejren altså en realitet. 

Det betød, at alt presset på spillerne var væk, og nu stod den på lange dage med hyldester i hele Danmark. 

I dag har Peter Schmeichel dog svært ved at huske alt det, der skete dengang. 

- Jeg har rigtig svært ved at huske det. Jeg kan godt huske, vi var her, men jeg kan ikke rigtig huske det. Du skal tænke på, hvor presset, vi var. Vi spillede semifinalen, og fire dage senere spillede vi finalen. Og vi havde tonsvis af skader. Mentalt var vi meget trætte, fordi vi ikke havde haft den der lange forberedelsesperiode. Så da finalen var slut, var det ligesom, du stak en nål ind i et dæk, du ved. Så punkterede vi bare, og så var det også en lang tur ind i stegende hede og ingenting at drikke. Da vi nåede herind var man helt, du ved. Jeg var i hvert fald, siger han.

Dagen i dag er uden tvivl fuld af minder for alle, der er gamle nok til bare at kunne huske det mindste fra den gang. 

I galleriet herunder har vi samlet de bedste billeder fra finalen og tiden efter, så du kan tage en tur ned af mindernes allé og huske dagene, hvor hele Danmark blev til en stor fest: 

EM 1992 - billeder fra finalen og dagene efter

 

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close