Nyheder29. september 2022

Ekspert om gaslæk: Det kan være mafiateknikker

Hvis Rusland står bag sabotagen af Nord Stream 1 og 2, så sammenligner ekspert sabotagen med måden mafiaen arbejder
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Der er nu fire læk på gasledningerne Nord Stream 1 og 2.
 Video: Den svenske kystvagt

Mystikken om, hvad der er sket med gaslækager, der lige nu sender store mængder gas op af Østersøen fortsætter.

Onsdag fortalte Mette Frederiksen, at man ikke kan udelukke, at lækagen er forsaget af sabotage.

Derfor er pilen også hurtigt også vendt i retning af Rusland. Det vides endnu ikke, hvad årsagen til lækagen er, men hvis man arbejder ud fra scenariet om, at Rusland står bag, så er der et oplagt formål.

– Hvis vi går ud af scenariet om, at Rusland står bag, så kunne en del af formålet være at sende nogle signaler, om at vi også er sårbare i vesten, fortæller Flemming Splidsboel Hansen, der er seniorforsker i global sikkerhed og verdenssyn ved Dansk Institut for Internationale Studier til SE og HØR.

Han specialiserer sig i blandt andet militære forhold, hybridkrig og energisikkerhed i blandt andet Den tidligere Sovjetunion, Rusland og NATO.

Han sammenligner sabotagen med de metoder, man ser mafiaer bruger.

– Det kan sammenlignes med, at der ligger et hestehoved i sengen, eller at ruderne til din butik er smadrede for at vise, at man ikke er så sikker. Det er for at sende et signal om, at der kommer til at ske mere, hvis man ikke passer op, siger han.

Hvis russerne står bag, er det et signal om, at vi skal tænke over, hvad vi gør.

– Det er jo blandt andet i Ukraine, hvor russerne er hårdt presset i Ukraine. Meget hårdt presset. Det er der ingen tvivl om, fortæller Flemming Splidsboel Hansen, der også mener, at den delvise mobilisering russerne lavede i sidste uge, er et tegn på det.

– Formålet er, at vi skal få os selv til at tænke: Er det det hele værd? Hvad nu hvis det samme sker ved den store norske ledning, der kommer. Så har vi overhovedet ikke noget energi hele vinteren, og hvad pokker stiller vi så op? siger han.

Torsdag morgen kunne den svenske kystvagt fortælle, at der var opdaget endnu et læg ved gasledningerne Nord Stream 1 og 2.

Det betyder, at der er registreret fire læk.

Sponsoreret indhold