Nyheder29. september 2022

Svensk kystvagt melder om et fjerde læk på Nordstream

Der er nu i alt opdaget fire læk ved Nord Stream 1 og 2 - myndighederne har vidst det i to døgn
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Sådan ser det ud på stedet ud for Sverige.
 Video: Den svenske kystvagt

Endnu et læk er opdaget ved Nord Stream 1 og 2 torsdag.

Således lyder meldingen fra den svenske kystvagt ifølge Svenska Dagbladet.

Lækket er i Sveriges eksklusive økonomiske zone, fortæller Jenny Larsson fra Kustbevakningen til mediet.

I alt er der derfor registreret fire læk.

Der ved vi nu

* Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-forbindelsen cirka 20 kilometer syd for Dueodde. Tirsdag morgen blev der fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen nordøst for Bornholm langt væk fra kysten.

* På et pressemøde tirsdag aften sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at der er tale om bevidste handlinger - ikke et uheld. Det er myndighedernes "klare vurdering", lød det.

*EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil have "fuld klarhed" over gaslækagerne på Nord Stream-forbindelserne i Østersøen, som hun kalder "sabotagehandlingen".

* Begge gasledninger er ude af drift. Det russiske gasselskab Gazprom har lukket for Nord Stream 1 indtil videre, mens Nord Stream 2 aldrig nåede at komme i drift. Begge indeholdt dog gas under tryk.

* Lækagerne har ikke konsekvenser for forsyningssikkerheden, men der er en risiko for eksplosioner i området. Energistyrelsen er også ved at undersøge, hvor stor lækagernes påvirkning på miljøet i området vil være.

* Målestationer i både Danmark og Sverige registrerede mandag kraftige eksplosioner under vandet i samme område som lækagerne. Lederen af den svenske nationale seismiske sammenslutning SNSN, Björn Lund, siger, at "der er ingen tvivl om, at det er sprængninger".

* Søfartsstyrelsen har oprettet forbudszoner. Også fly har forbud mod at flyve for tæt på lækagerne. Det påvirker dog ikke den kommercielle flyvning.

* Energistyrelsen har bedt Energinet, der blandt andet har ansvar for det danske gasledningsnet, om at hæve beredskabsniveauet og øge sikkerheden på anlæg, bygning og installationer.

* Der er ifølge selskabet bag Nord Stream 1 og 2-ledningerne, Nord Stream AG, sket skader på ledningerne, som er uden fortilfælde.

* Rusland vil ikke udelukke sabotage som årsag til lækket, men talsmanden for Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger, at det er for tidligt at drage konklusioner om årsagen.

* Tirsdag mødtes en række danske myndigheder i Den Nationale Operative Stab - forkortet Nost - for at koordinere håndteringen.

* Forsvaret har været til stede siden mandag med et patruljeskib, der har sejlet rundt i området, ligesom Beredskabsstyrelsen også er på plads på Bornholm. Desuden vil havmiljøskibet "Gunnar Thorson" og fregatten "Absalon" støde til, oplyste forsvarsminister Morten Bødskov (S) tirsdag.

* Udslippet kan ifølge eksperter forårsage mindre skader på miljøet og have en negativ klimapåvirkning.

* Torsdag morgen oplyser den svenske kystvagt ifølge TV 2, at der også er et fjerde læk. Det har de svenske myndigheder kendt til siden tirsdag, men der er tale om et mindre læk.

* Den svenske kystvagt oplyser, at to ud af fire læk er i den svenske eksklusive økonomiske zone. Det betyder, at de er sket i internationalt farvand, men i den del af Østersøen, hvor Sverige har eneret til naturressourcer.

Kilder: Energistyrelsen, Ritzau, Reuters, TV 2, Forsvaret, SVT og TT.

Søfartsstyrelsen har ikke udsendt en ny navigationsadvarsel efter fundet af det fjerde læk.

- Det er ikke nødvendigt, fordi det (lækket, red.) ligger mellem de to læk, der er omfattet af den eksisterende advarsel i samme område, siger Maria Boman, der er søredningsleder ved den svenske sø- og flyredningscentral til Aftonbladet.

- Det var ikke kendt fra begyndelsen og kunne ikke ses på radar, fordi det er mindre. Kystvagten så den, da de var med fly og båd i området.

Sådan ser det ud ved den svenske læk. Det er fjerde sted, at der er opdaget læk på gaslinjen.
Sådan ser det ud ved den svenske læk. Det er fjerde sted, at der er opdaget læk på gaslinjen.
 Foto: Den svenske kystvagt

Maria Boman siger, at hun ikke ved, hvornår lækket blev opdaget, men at det var kendt ved frokosttid tirsdag.

Hverken svenske eller danske myndigheder har tidligere oplyst om lækket. Det var Svenska Dagbladet, der først beskrev det onsdag aften.

Var der en sprængning mere?

Aftonbladet skriver, at seismolog og professor på universitetet i Uppsala Björn Lund undersøger, om en tredje eksplosion er fundet sted under vandet.

Det er allerede kendt, at der fandt to eksplosioner sted i løbet af mandag nær Nord Stream 1 og 2.

Han fortæller til avisen, at de seismiske bølgebevægelser ved den anden eksplosion tydeligt afviger fra dem, der måltes ved den første.

- Den har lidt mere komplicerede bølgeformer. Der er en top, som ikke ses i den første detonation.

Hvis der har været en tredje detonation, er den fundet sted omkring ti sekunder efter den anden og nogle kilometer derfra, siger Björn Lund.

Seismologen siger, at han ikke er sikker på, om man kan finde ud af, om der har været en tredje eksplosion.

Aftonbladet har uden held forsøgt at stille Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) spørgsmål til de nye oplysninger.

Sponsoreret indhold