
Myndigheder advarer: Børn under syv bør ikke drikke slushice

De britiske fødevaremyndigheder (FSA) fraråder i nye anbefalinger, at børn under syv år drikker slushice med ingrediensen glycerol i.
Tidligere har myndighederne frarådet indtag for børn under fire år, men nu skærper de anbefalingerne.
Det skriver The Guardian.
- Selv om disse drikkevarer kan virke harmløse, og bivirkningerne generelt er milde, kan de, især når de indtages i store mængder over kort tid, udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for børn, skriver FSA i en pressemeddelelse.
Ifølge The Guardian er glycerol et naturligt alkohol- og sukkeralternativ, der får slushice til at bevare sin flydende form.
Når det går galt, kan indtag af slushice med glycerol resultere i et lavt blodsukker og besvimelser, oplyser de britiske myndigheder.
Der har været ni indlæggelser af børn med såkaldt "glycerolforgiftning" på britiske hospitaler i de seneste tre år, skriver The Guardian.
I marts advarede en gruppe børnelæger i landet om indtag af slushice blandt børn, efter at de havde gennemgået 21 lægelige rapporter, hvor børn fik det skidt kort tid efter at have drukket en slushice.
I de nye anbefalinger lyder det desuden fra de britiske myndigheder, at børn mellem syv og ti år ikke bør drikke mere end 350 milliliter slushice per dag.
Det svarer til størrelsen på en almindelig sodavandsdåse.
Sælgere af slushice er også blevet bedt om at hjælpe med at opretholde anbefalingerne ved ikke at tilbyde gratis påfyldninger til børn under ti år.

Ingen grænse i Danmark
På ingredienslister over slushice solgt i Danmark fremgår "vegetabilsk glycerol" i flere tilfælde. Det gælder blandt andet for mærket Scoop.
Thomas Nilsson, der er administrerende direktør i selskabet Nic-Denmark, der ejer varemærket Scoop, oplyser, at selskabet for tre måneder siden valgte at stoppe produktionen af deres sukkerfri slushicekoncentrat på grund af eksemplerne fra England blandt andet.
Dermed produceres der ikke længere scoopkoncentrater indeholdende glycerol, lyder det.
Enkelte forretninger sælger dog stadig produkterne. Scoop har rakt ud til sine grossister, siger direktøren.
- Vi ville ikke risikere, at vores børn og unge bliver syge. Vi valgte derfor at tage produkterne ud af produktion. Vi tog endda også nogle produkter retur, siger Thomas Nilsson.
Cheflæge i Børne- og Ungeafdelingen på Aalborg Universitetshospital Jonas Kjeldbjerg Hansen er ikke stødt på børn indlagt med glycerolforgiftninger.
- Jeg har arbejdet med børn i over 20 år, og jeg har ikke set et eneste tilfælde i Danmark. Det kan forekomme, men jeg er ikke stødt på det, siger han.
Det samme gælder Fødevarestyrelsen og Giftlinjen, der heller ikke er stødt på eksempler med glycerolforgiftning.
Fødevarestyrelsen oplyser desuden til Ritzau, at der ikke gælder samme anbefalinger i Danmark som i Storbritannien.
- Glycerol må bruges uden mængdebegrænsning i produkter som slushice, skriver styrelsen i et skriftligt svar.
Spørgsmålet om grænseværdier håndteres af EU-Kommissionen, der ifølge Fødevarestyrelsen netop er ved at undersøge, om en grænse for glycerol i blandt andet slushice skal indføres.