Dine penge5. oktober 2022

Elprisen styrtdykker: Vask sokkerne i dag

Danskerne skal regne med lavere elpriser i efteråret
Der er godt nyt til dem, der mangler at få ordnet storvasken.
Der er godt nyt til dem, der mangler at få ordnet storvasken.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: I dag er strømmen næsten gratis

Der kan være en økonomisk gevinst, hvis man venter med at vaske sine snavsede sokker til i dag.

Her vil elprisen nemlig ligge på et niveau, der ikke er set lavere siden maj. Det viser data fra elbørsen Nord Pool.

Her er det billigst

Vil man spare mest muligt, skal man sørge for at få vasket op og tørret tøj i tørretumbleren fra klokken 14.00 onsdag eftermiddag og cirka en time frem.

Her er prisen nemlig meget lav. Knap 0,2 øre per kilowatt-time er prisen i tidsrummet 14.00-15.00, oplyser Andel Energi.

På de dyreste tidspunkter - når folk står op og ved aftensmadstid - er prisen for tiden ellers oppe over 1 krone per kilowatt-time.

De lave elpriser er et resultat af, at store dele af Europa har oplevet en del blæsevejr på det seneste. Det siger Kristian Rune Poulsen, som er chefkonsulent i brancheorganisationen Green Power Denmark.

- Når vi ser de lave elpriser i øjeblikket, er det fordi, vi har meget af den billige energi til rådighed. Vi har faktisk mere, end vi skal bruge. Det er især, fordi der er meget vind over et stort område i Europa, lyder det.

- Og selv om vi er gået ind i det mørke halvår, så er der faktisk også en del energi fra solen. Det kan især ses på elprisen midt på dagen, hvor timeprisen er den laveste.

Den gennemsnitlige pris for en megawatt-time lyder gennemsnitligt på cirka 363 kroner onsdag. I august krydsede den tilsvarende pris 5000 kroner.

Kristian Rune Poulsen regner med, at danskerne i løbet af efteråret vil opleve billigere elpriser, end tilfældet har været i nogle af sommermånederne. Det skyldes, at det typisk blæser mere i efteråret.

- Men de faldende gaspriser er også medvirkende til, at det fremadrettet ser bedre ud end i august. Den er lige nu halveret fra sit højeste niveau.

Mange dage betyder gasprisen noget, fordi vi er afhængige af gassen til at producere strøm, når vinden ikke er der til at hjælpe os.

Grunden til at man allerede kan se elprisen for i morgen er, at elhandlerne og -producenterne hver dag melder ind ved middagstid, hvor meget de ønsker at producere og købe.

Så bliver der lavet auktioner, hvor udbud og efterspørgsel mødes. Ud fra disse tal bliver produktionen og prisen fastlagt for de næste 24 timer.

Sponsoreret indhold