Nyheder15. januar 2024

DF’er Mikkel Bjørn kræver svar i sag om lydeffekt i Farhad-dokumentar

DR har fjernet en lydeffekt, der ifølge kritikere lød som et spark. Nu vil kultur- og medieordfører fra Dansk Folkeparti, Mikkel Bjørn, have kulturministeren til at forholde sig
Mikkel Bjørn (DF) vil have kulturministeren til at forholde sig til DR's udsendelse om Farhad efter afsløringen af lydeffekt. 
Mikkel Bjørn (DF) vil have kulturministeren til at forholde sig til DR's udsendelse om Farhad efter afsløringen af lydeffekt.
 Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix, Politi

Efter filmmagasinet Ekko forleden kunne afsløre, at der i en scene i DR-dokumentaren ”Forfulgt af politiet?” var blevet lagt en lydeffekt – der er karakteriseret som både ”sparkelyd” og ”tommelyd” – ind over billedsiden, besluttede DR sig for at fjerne lydeffekten.

Det kunne de oplyse på deres Fejl og Fakta-side.

I kølvandet på artiklen i filmmagasinet samt kritikken fra lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Thomas Pallesen, har Mikkel Bjørn, kultur- og medieordfører i DF, stillet spørgsmål til kulturministeren Jakob Engel-Schmidt (M).

Det oplyser Mikkel Bjørn til SE og HØR.

– Vil ministeren tilkendegive sin holdning til, at Danmarks Radio, som offentligt finansieret statsradiofoni, i dokumentaren ”Forfulgt af politiet?” har valgt at anvende kunstige sparkelyde i en overvågningsvideo, hvilket rejser alvorlige spørgsmål om manipulation og mistænkeliggørelse af politiet, skriver han blandt andet i hans spørgsmål til ministeren, som han forventer besvaret i denne uge.

– Er dette ikke en overtrædelse af DR's forpligtelse til at præsentere objektiv og uforfalsket journalistik, og hvad bør konsekvenserne være for en sådan redaktionel beslutning, lyder spørgsmålet fortsat.

Henvendelsen fra Mikkel Bjørn til kulturministeren er et såkaldt paragraf 20-spørgsmål, som et folketingsmedlem kan stille skriftligt og direkte til en minister.

En trommelyd

Argumentet for at fjerne lydeffekten på overvågningsvideoen, der indtil for nyligt kunne høres lidt mere end 13 minutter inde i dokumentaren om den unge Farhad og hans familie, var fra DR’s side, at der kunne opstå tvivl om, hvorvidt lyden var en reallyd.

Indtil da afviste chefredaktør Thomas Falbe dog kritikken.

– Det er optagelser fra et overvågningskamera uden lyd. Det er ikke usædvanligt i arbejdet med en dokumentar, at man lægger reallyd eller andet under de steder, hvor der mangler noget, fortalte han som reaktion på Ekkos artikel.

Efter denne udtalelse kritiserede han dog desuden filmmagasinets rubrik, da han aldrig var blevet forhold udtrykket ”sparkelyd”, skrev han på det sociale medie X.

– Jeg har aldrig talt med Ekko om en ”sparkelyd”, jeg har ikke hørt det udtryk, før det står i deres artikel. Det er en helt generel betragtning, jeg kommer med ift. lydbearbejdning. I det konkrete tilfælde har jeg sagt til Ekko, at ingen af os i DR har fanget, at der er lagt en effekt på det konkrete klip, skrev Thomas Falbe, der i stedet betegnede lyden som en ”trommelyd”.

Sponsoreret indhold