Nyheder12. august 2015

Nekrolog: Danmark er blevet en stor personlighed fattigere

Den tidligere fodboldlegende Guld-Harald sov stille ind i sit hjem tirsag aften.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sh-81500.jpg
 Birger Vogelius

Efter godt 3 1/2 års kamp mod prostatkræft sov den tidligere fodboldspiller, folkekære 73-årige Guld-Harald Nielsen stille ind i sit hjem i Charlottenlund tirsdag aften omgivet af sin kære hustru Rudi.

Harald havde et fantastisk liv og en lykkelig tilværelse livet igennem sammen med sin elskede Rudi, der passede og plejede ham i den sidste tid, mens Harald tappert kæmpede en ulige kamp.

Siden januar har Harald været indlagt på både Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital, men den sidste tid ønskede han at tilbringe i sit hjem.

I de sidste otte måneder havde Harald også en infektion i kroppen, der gav ham høj feber.

For Harald betød familien alt.

https://imgix.seoghoer.dk/sh-860601.jpg

Guld-Harald sammen med sin Rudi. Foto: All Over

Han var et rigtigt legebarn og familie-menneske, der elskede Rudi, børnene Heidi og Henrik, svigerbørn samt de fire børnebørn, Heidis Albert på 17 år og Elvis på 16 år samt Henriks Mathilde på tre år og Asta på et år.

Frederkshavner-drengen Harald mødte Rudi i 1961 under filmen ”Far til fire med fuld musik”, hvor det flotte par forelskede sig i hinanden. Harald var vild med ”Mie”, og hele Danmark fulgte romancen. De blev gift i 1963 af Gladsaxes daværende borgmester Erhard Jacobsen, og for to år siden fejrede de guldbryllup i Skovshoved kirke, hvor de samtidig overraskede alle og blev kirkeligt viet.

I 1959 debuterede Harald på det danske landshold i en alder af 17 år, og i 1961 han til Bologna, hvor han blev italiensk mester i 1964 og serie A-topscorer i både 1963 og 1964. Efter seks sæsoner i Bologna skiftede Harald i 1967 til Inter for en overgangssum på en halv milliard italienske lire (ca. 6 mio. kr.), hvilket gjorde ham til den tids dyreste fodboldspiller i verden. Harald nåede også at spille for Napoli og Sampdoria. I alt blev det til 14 landskampe og 15 mål. Harald var en af Danmarks bedste angribere gennem tiderne, og han er også blevet optaget i Hall of Fame.

Familien vendte tilbage til Danmark i 1972 og oprettede handelsskabet Rudi & Harald Nielsen Aps med import og eksport. Det er blevet til Nielsen Group, som datteren Heidi nu også er involveret i.

I 1978 startede Harald sammen med Helge Sander Dansk Professionelt Fodboldforbund med den hensigt at få betalt fodbold i Danmark. De var meget langt med deres planer, men det fik DBU op på mærkerne, og året efter var der indført betalt klubfodbold i Danmark.

Harald var også en af initiativtagerne til etableringen af FC København, hvor han blev æresmedlem og også blev klubbens første bestyrelsesformand.

Efter Gunnar Nu Hansens død i 1993 ledede Harald også SE og HØRs Gunnar Nu Fond i 18 år frem til 2009 og uddelte mere end ni millioner kr. til unge danske idrætsudøvere. Det var noget, Harald gik op i, og han elskede at dele de mange penge ud til de unge stjerneskud i hele landet.

Den store fodboldsucces betød også, at Harald gennem tiden har udgivet ikke færre end seks fodboldbøger.

Harald var også en succesfuld erhvervsmand, og bl.a. var med til at starte Active Sportswear samt Planet-Huse, der i dag er det største sommerhus-byggefirma i landet.

I ti år fra 1997 til 2007 stod Harald også i spidsen for Rebildselskabet som præsident.

Danmark er blevet en stor personlighed fattigere.

Sponsoreret indhold