Coster-Waldau: Min stædighed har givet bonus

Nikolaj Coster-Waldau nyder godt af sin stædighed.

Nikolaj Coster-Waldau nyder godt af sin stædighed.

Foto: Thomas S. Laursen
Dyrker han sport, vil han vinde. Hvis nogen foreslår en quiz, så vil han være den, der ved mest. Og når han indtager en rolle - uanset om det er i en amerikansk kult-serie eller et dansk drama - så vil han gøre det til perfektion.

Nikolaj Coster-Waldau er konkurrencemenneske. Ikke på den måde, hvor man er en dårlig taber. Bare på den måde, hvor han gerne vil være den bedste til det, han laver.

Og den stædighed og det konkurrencegen er en grundlæggende forklaring på, hvorfor den 44-årige skuespiller har opnået sin store succes, mener han selv.

- Jeg tror, det går tilbage til dengang, jeg var dreng. Jeg gik på en lillebitte skole og i en klasse, hvor der var 14 drenge og kun tre piger. Vi konkurrerede om alt, os drenge, husker Nikolaj Coster-Waldau.

LÆS OGSÅ: Vanvittig løn: Så meget tjener Coster-Waldau

Selvom han i dag er en voksen mand, så har det ikke ændret sig.

- Jeg synes, det er sjovt at lege og at der er noget på spil. Min ældste ven og jeg har været venner i over 25 år, og vi har det stadigvæk. Og lige så indædt, som da vi var 17 år. Vi konkurrerer om alt. Men jeg tror, at den mentalitet har givet mig en stædighed og en vilje til at ville lykkes, siger skuespilleren.

- Det ligger i mig, at jeg gerne vil vinde, og at når jeg går i gang med noget, så skal jeg blive ved, siger han.

LÆS OGSÅ: Mads Mikkelsen og Nikolaj Coster-Waldau topper i USA

Den livsfilosofi har blandt andet kastet rollen som Jaime Lannister i den voldsomt populære tv-serie "Game of Thrones" af sig, ligesom at skuespilleren også kan skrive en romantisk komedie med selveste Cameron Diaz og en science fiction-film med Tom Cruise på sit cv.

Det skorter med andre ord ikke på tilbud til den danske skuespiller, der kan ses i rollen som politimanden Andreas i Susanne Biers drama "En chance til".

- Der er ikke frit valg på alle hylder for mig, men det er en anden situation nu, end det var for 10 år siden. Og det er enormt sjovt og jeg er enormt taknemmelig over at have nogle valgmuligheder, siger Nikolaj Coster-Waldau.

LÆS OGSÅ: Her snaver Coster-Waldau med Cameron Diaz

Rollen som Andreas, der stjæler et spædbarn fra et narkomanpar, var med skuespillerens egne ord "følelsesmæssigt udmattende", men også enormt udfordrende at spille for skuespilleren, der har mere end 20 år på bagen i branchen.

- Jeg synes, at rollerne bliver mere og mere spændende. Der er jo stor forskel på de roller man får som 20-årig og som 40-årig. Nu er man et sted i livet, hvor man har oplevet nogle af de ting, der definerer os som mennesker: At miste en, man elsker og måske endda at blive forælder. De der liv/død-øjeblikke er der jo flere af, når man bliver ældre.

- Derfor forandrer rollerne sig, når man bliver ældre, og det er rigtig godt. De roller, jeg får nu, er dem, hvor man er far og man har levet et liv, og der er nogle andre problematikker, som også er nogle, der dukker op i mit eget liv. Det er meget heldigt at have et arbejde, hvor det udvikler sig på den måde, siger han.

"En chance til" har premiere den 15. januar.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close