Nyheder29. oktober 2021

Coronaen hærger igen: Her skal du testes

Hvornår skal man lade sig teste for corona? Se her hvad myndighederne anbefaler dig at gøre i de forskellige smittesituationer, som kan ramme alle
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Smitten med coronavirus stiger, og regeringen har besluttet at genindføre lyntest over de kommende fjorten dage.

Der skal kunne foretages 100.000 lyntest og 150.000 PCR-test om dagen.

Men selv om 75,1 procent af befolkningen er færdigvaccineret imod corona, er der stadig flere situationer, hvor myndighederne opfordrer til test.

Ved symptomer

* Er du vaccineret og får symptomer på corona, bør du stadig gå i selvisolation og blive testet med en PCR-test hurtigst mulig. Dette gælder også, hvis du tidligere har været smittet.

Nær kontakt

* Er du nær kontakt til en coronasmittet, anbefales det at få en PCR-test. Det gælder også, selv om du er færdigvaccineret eller tidligere har været smittet.

Anden kontakt

* Der kan være situationer, hvor du ikke er nær kontakt til en coronasmittet, men hvor der alligevel er risiko for, at du kan være blevet smittet. Det kan være, hvis du har været et sted med mange smittede, eksempelvis en begivenhed, et kontor, en fabrik eller lignende.

Som "anden kontakt" anbefales du at blive testet med en PCR-test eller en lyntest hurtigst muligt.

Forud for undersøgelse

* Du kan få at vide, at du skal lade dig teste forud for en behandling, en undersøgelse eller lignende.

* Skal du indlægges, er opfordringen til hospitaler, at alle akut indlagte medicinske patienter, uanset vaccinationsstatus, bør testes.

Situationer, hvor lyntest er en god idé

* Skal du være sammen med en person, der er i øget risiko for at blive alvorligt syg med coronavirus, og som ikke er færdigvaccineret, anbefales det at blive lyntestet.

* Det anbefales også at få en lyntest, hvis du ikke kan undgå at være sammen med mange mennesker.

Ældreplejen

* Hvis du arbejder på plejehjem eller i ældreplejen og er vaccineret eller tidligere smittet, bør du PCR-testes én gang om ugen.

* Personale på plejehjem og i hjemmeplejen, som ikke er vaccineret eller tidligere smittet, bør PCR-testes to gange om ugen.

* Hvis du skal besøge ældre på plejehjem, bør du testes inden.

Skolebørn og personale

* Skolebørn fra 9 år og op, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet inden for de seneste 12 måneder, opfordres til at blive testet en gang om ugen.

* Medarbejdere i grundskolen, der ikke er vaccineret eller tidligere smittet inden for de seneste 12 måneder, opfordres til at blive testet en gang om ugen.

Du kan få flere gode råd på Coronasmitte.dk.

Sponsoreret indhold