Nyheder15. december 2021

Børnehave forbyder fødselsdagskage

En ny rapport viser, at børn fra familier med dårlig økonomi føler sig uden for fællesskabet
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20161026-134318-pf-1920x2880we.jpg
 Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix

Børn glæder sig i stor stil til at have fødselsdag, og de glæder sig også til at skulle dele ud på den store dag.

Men det er ikke alle, der har mulighed for at dele ud i samme store stil, som andre har det.

Familiers økonomi kan desværre også afspejles, når der er fødselsdag, og børnene skal have lækkerier med til vennerne i børnehaven.

Det kan have betydning for fællesskabsfølelsen hos de kære små. Det viser Egmontrapporten 2021, der samtidig viser, at børnene også kan tage det med videre senere i livet.

Og lige præcis denne manglende fællesskabsfølelse har fået en børnehave i Aalborg til at tage affære.

For når børn i børnehave Damstræde har fødselsdag, må der ikke deles ud.

Det gøres for at undgå, at der er børn, som kommer med storslåede fødselsdagskager, mens andre, som ikke har samme økonomiske råderum, ikke kan være med på mængden af kager og slik.

Derfor har børnehaven besluttet, at der i stedet for fødselsdagsfejring, hver gang et barn fylder år, bliver afholdt en månedlig fejring for børnene med fødselsdag i den pågældende måned.

- Det er for at have en fælles fødselsdagsfest, hvor der er ikke er nogen, der skal tænke, hvad de har råd og ikke råd til, siger pædagog i børnehaven Damstræde Signe Raasø Hjorth til TV 2.

68.000 børn vokser op i fattigdom

Det er før set, at der nærmest går sport i at have de prægtigste fødselsdagskager med, når der er fødselsdag.

Forældre sveder i flere timer for at gøre klar til barnets fødselsdag. Kagen kan nærmest ikke blive vild og flot nok – bevares, dette gælder langt fra alle. Men det sker.

Et eksempel på det kunne være denne ”Løvernes Konge”-kage, hvor grunden til, at den blev lavet, dog mere er et spørgsmål om cuteness end et tegn på velstand. Læs den historie lige her.

Men om det er ekstravagante fødselsdagskager eller gaver til jul, så er det stadig et problem for de danske børn, at der er så stor forskel på økonomien.

-En elev sidder i weekenden alene på sit efterskoleværelse, mens de andre hygger sig i køkkenet med pizza, som hun ikke har råd til. En anden melder afbud til klasseturen til Berlin, siger til klassekammeraterne, at hun ikke har lyst, men nævner slet ikke turen for sin mor.

- Det er bare to af mange vidnesbyrd om at vokse op i en økonomisk fattig familie, som børn og unge leverer i årets Egmont Rapport. De sætter dermed vigtige ord og følelser på fænomenet børnefattigdom. Essensen i deres udsagn er, at de ofte står uden for fællesskabet, fordi de ikke har råd til at deltage på lige fod med deres kammerater – i skolen, i fritidslivet og i hverdagen, lyder det i Egmontrapporten.

"Børnene glæder sig"

I børnehaven Damstræde er der ikke de store anker ved det nye tiltag. Men på de sociale medier møder forbuddet mod fødselsdagskager modstand.

Her skriver flere, at det burde være op til familierne selv at bestemme, hvad der skal deles ud på fødselsdage.

Vi har ført set lignende forbud mod uddeling af godter i børnehaver.

I et dagtilbudsområde i Nakskov på Lolland besluttede man tilbage i september, at der ikke måtte deles slik eller kage ud i forbindelse med fødselsdage.

Her lød det fra forældrebestyrelsen, at de gerne ville undgå at få tykke børn og undgå at skabe ulighed blandt børnene. Ydermere har Lolland Kommune en nul sukker-politik.

En af grundene her var også, at det nærmest blev til en konkurrence blandt forældrene, som ville have, at deres børn have det fedeste med til uddeling, når barnet havde fødselsdag.

Selvom det kan virke som et godt initiativ generelt at forsøge at bekæmpe ulighed, så fortæller børnepsykolog Margrethe Brun Hansen til DR, at det nødvendigvis ikke er så smart en idé.

- Når et barn har fødselsdag, er det en meget stor dag, der kan sammenlignes med juleaften. De glæder sig til at fortælle os alle, at de har fødselsdag, og de glæder sig til at blive hyldet af deres venner, få en gave og dele noget ud.

Sponsoreret indhold