Nyheder26. december 2018

Darios dejlige december: Bli’r barn igen

Den 79-årige sanger Dario Campeotto og fru Gertrud kommer i julestemning med TV-julekalender, kravlenisser og familiehygge.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/dario_campeotto.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

En krans af gran pryder hoveddøren, og kravlenisser hænger ned fra trappen, mens en adventsdekoration troner på sofabordet i den røde murstensvilla på Frederiksberg.

Hjemme hos 79-årige Dario Campeotto og hustruen Gertrud emmer det af jul.

– Det er Gertrud, der pynter – det må jeg ikke. Hun styrer huset med hård hånd. Ud fra det ligner vi faktisk et syditaliensk bondepar, griner Dario.

– Jeg har det godt med det. Jeg synes ikke, jeg går glip af noget, understreger han med et veltilfreds smil.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dario_campeotto_og_gertrud.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Det er Gertrud, som står for juleoppyntning af hjemmet – dér holder Dario sig væk. – Hun hænger det selv op – og tager det selv ned igen, lyder det. (Foto: Dan Mariegaard)

December er en travl måned for sangeren, der blandt andet optræder til julefrokoster hver weekend – men de dage, hvor han er hjemme om aftenen, står den på et fast ritual.

– I december bliver vi børn igen. Vi sidder her – og du må godt trække på smilebåndet – og ser julekalender, fordi vi synes, den er spændende, lyder det med et grin om DR’s familiejulekalender ”Theo & den magiske talisman”.

– Vi er altså gået i barndom. Men jeg kan virkelig godt lide den julekalender. Jeg synes, den er rørende, og der er selvfølgelig også noget overnaturligt i den, siger Campeotto.

Dansk jul med et italiensk pift

– Jeg har medbragt en dårlig vane fra Italien, og det er, at vi ser fjernsyn, mens vi spiser. Det gør italienerne – de sidder og gafler i sig og har ingen bordskik.

Selv om Dario er søn af italienere, bliver juleaften fejret på traditionel dansk vis med and, risalamande og dans om juletræet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dario_campeotto_og_gertrud3.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

Dario og hustruen Gertrud har de seneste 23 år boet i huset på Frederiksberg. – Da vi købte det, sagde vi: ”Vi bor her i ti år, og så skal vi nok videre”, fortæller Dario. – Men vi kan så godt lide at bo her. (Foto: Dan Mariegaard)

Én ting har sangeren dog holdt fast i fra sit italienske ophav.

– Til kaffen skal vi have det, der hedder panettone. Det er et stort, luftigt og sødt brød med rosiner, fortæller Dario.

Da han var barn, blev julen hvert 2. eller 3. år fejret hos hans mormor og morfar i Torino, og den 24. december gik med at forberede julen.

– Man forsøgte at faste, og så gik man i kirke ved midnatstid. Ved et- eller halvtotiden tog man hjem fra kirken. Så blev vi lagt i seng, og mødrene gik i gang i køkkenet, husker Dario.

– Det var som regel pastaretter med kødsovs osv., og det stod på til ved firetiden om morgenen, hvor maden var klar, og så blev vi vækket og kom ned og spiste.

Følger familien

Charmøren er opvokset med at gå i kirke juleaften, men det er ikke noget, han og familien i dag praktiserer.

– Vi har desværre ikke den tradition. Det kunne jeg godt tænke mig, men så skulle jeg forlade familien for at gå alene i kirke, siger Dario, som er katolik.

– Men så kan jeg jo bare gå i kirke en anden dag, konstaterer han – og det gør han også.

– Især når jeg er på turné og går en eftermiddagstur i en eller anden by som for eksempel Aarhus, eller hvis vi er på ferie i Spanien eller andre lande, hvor kirkedørene er åbne, og man betragter kirken som et værested og sludrested, fortæller Dario.

Juleaften skal han og Gertrud tilbringe i selskab med deres to fælles børn, sønnen Filippo, 28, og datteren Claudia, 41, samt hendes mand Claus og deres niårige søn Matteo.

– Sidste år var vi hos Claudia, og der var vi 17 – med hele Claus’ familie. I år er det vores tur, så vi holder jul her med and og alt det, den kan trække, glæder sangeren sig.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/dario_campeotto_3.jpg
 (Foto: Dan Mariegaard)

– Jeg synes, at hver jul er et godt minde. Vi bliver lidt sentimentale alle sammen, siger Dario. – Der falder en ro over landet. Jeg må indrømme, at jeg næsten ikke læser aviser mere – jeg kan næsten ikke rumme alt det, der sker. Det er nok et alderstegn, men jeg kan godt lide fred og ro, og det kommer automatisk i december. (Foto: Dan Mariegaard)

Stort år i vente for Dario

2019 bliver et stort år for Dario Campeotto – der har han nemlig 60-års jubilæum som sanger, ligesom han den 1. februar fylder 80.

Men hvordan han skal fejre den runde dag, vil han ikke ud med.

– Folk er ikke inviteret endnu, så det kan jeg desværre ikke fortælle noget om.

Men selvfølgelig skal det fejres, siger entertaineren.

Sponsoreret indhold