Black friday fyldt med fælder: Sådan undgår du dem

Det bimler og bamler med gode tilbud på den helt store tilbudsdag black friday - men pas på.

Lader du dig rive med af et måske lidt for godt tilbud, kan du ende med at blive godt og grundigt snydt.

SE og HØR har sammen med Kim Fogtmann, jurist ved Forbrugerrådet Tænk, samlet de helt store black friday-fælder her, så du kan navigere udenom.

Så kan du forhåbentligt forlade den helt store shoppedag med et godt kup i stedet for at blive offer for fup.

falske tilbud

Der er masser af gode tilbud på black friday. Men nogle tilbud ser bedre ud, end de i virkeligheden er.

- Rabatten kan godt se større ud, end den egentlig er, fordi produkternes pris er skruet op inden black friday. Det er derfor en god idé at se på selve prisen på produktet og prishistorikken, lyder det fra Forbrugerrådet Tænks jurist.

Artiklen fortsætter under billedet ...

På sider som Pricerunner kan du tjekke, om varens pris til black friday har nået et lavpunkt eller ej. (Foto: MEGA)

Har du udset sig en fed fladskærm eller en anden vare, du gerne vil have fingrene i, kan du tjekke den ud på sider som Pricerunner for at se, hvordan prisen har udviklet sig de seneste måneder.

Så kan du se, om prisen er sat gevaldigt op ugerne op til black friday, så det ligner, at du får en kæmpe rabat, selvom tv'et måske koster det samme, det gjorde for et par måneder siden.

Shopper for meget

På sådan en dag som black friday, hvor der er gode tilbud til højre og venstre, kan du ende med at bruge flere penge, end du du havde planlagt. I det store regnskab har du derfor måske slet ikke sparret noget.

- Man kan blive revet lidt med, for black friday bliver talt meget op, lyder det fra Kim Fogtmann, som fortsætter:

Artiklen fortsætter under billedet ...

Man kan nemt komme til at købe for meget, fordi man bliver lokket af tilbud. (Foto: MEGA)

- Der kan være vildledende markedsføring. Så hold hovedet koldt og forhold dig til, om det er en vare, du har brug for, selvom prisen ser billig ud.

Især er godt råd, hvis du har tendens til at overshoppe, er at have styr på, hvilke handelsbetingelser såsom fortrydelsesret, der er i butikken. Tjek eventuelt også, om butikken tilbyder prismatch.

nettet fyldt med svindel

- Der er meget fup på nettet. Så vælger du at shoppe på nettet - som rigtig mange danskere gør - så bør man gå efter de e-mærkede hjemmesider samt være kritisk over for mærkeligt sprog og skæv prissætning, forklarer Kim Fogtmann.

Er du faldet over et knaldgodt tilbud på en hjemmeside, du ikke umiddelbart kender, kan du tjekke på emaerket.dk, om den har anti-fup-mærket eller ej.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Shopper du på nettet, er det en god idé kun at handle på sider, hvor man kan betale med dankort. Bliver man nemlig snydt, kan banken hjælpe med at overføre pengene tilbage. (Foto: MEGA)

Forbrugerrådet Tænk har også deres eget redskab, de kalder Mit digitale selvforsvar. Her hjælper brugerne hinanden med at afsløre de butikker og lignende, der kun er sat i verden for at snyde og bedrage.

Mangler sitet desuden et cvr-nummer, telefonnummer eller priserne meget bedre sammenlignet med legitime sites, skal dine alarmklokker ringe. Så er det sandsynligvis dig, der bliver kuppet.

Udenlandsk junglelov

Shopper du et black friday-tilbud fra en netbutik med hjemsted i udlandet, så skal du holde tungen lige i munden. For alt efter hvilket land, butikken ligger i, kan det blive en dyr fornøjelse.

- Man skal også være opmærksom på, at hvis butikken ikke ligger i EU, vil der komme importgebyr, moms og told og andet. Det gælder jo også nu for Storbritannien, hvis værdien overskrider 1150 kroner, siger juristen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Bliver man snydt på nettet, bør man lukke sit dankort, så svindlerne ikke kommer for langt med ens kortoplysninger. (Foto: MEGA)

Så længe du handler med en butik i et EU-land, gælder dog de samme regler som i Danmark, såsom reklamation og 14 dages fortrydelsesret.

- Men går man ud fra EU, er det nærmest en uoverskuelig junglelov, der gælder. Der er det i hvert fald op til det enkelte lands regler, der gælder, når du handler hos dem.

Er black friday en stor fælde?

Når du har tjekket, at hjemmesiden er god nok, og at du umiddelbart står over for et godt tilbud, så er det jo bare med at slå til og gøre årets bedste kup.

Eller hvad?

Ifølge Kim Fogtmann er der nemlig tale om en "lidt hyped dag":

- Der er nogle undersøgelser, der viser, at det nogle gange kan være billigere at handle i august. Du kan ikke altid tro på, at black friday - eller cyber monday for den sags skyld - er den billigste dag på året at handle på, siger han.

- Du kan ikke sætte to streger under, at det er til black friday, du skal slå til. Du kan typisk finde samme vare til samme tilbudspris. Eller måske endda et endnu bedre tilbud i løbet af året, fortsætter juristen.

Men derfor kan det sagtens være, at du har fundet et vaskeægte godt tilbud. Og så er det da bare med at slå til.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close