Nyheder13. oktober 2021

Advarer mod populært legetøj: Kan indeholde hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer

Fidget-legetøj er populære blandt børn, men nogle kan indeholde sundhedsskadelige stoffer
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210707-201328-5-1920x1440we.jpg
 Foto: Tampa Bay Times/Zuma/Ritzau Scanpix

Fidget-legetøj, som virker afstressende, når man holder fingrene beskæftigede med dem, er utroligt populære.

Lige nu er det især de såkaldte pop-its, der underholder børn, men nu advarer Forbrugerrådet Tænk Kemi om, at det populære legetøj kan indeholde skadelige stoffer.

Forbrugerrådet Tænk Kemi, der kalder sig for forbrugernes kemivagthund, har testet 21 forskellige fidgets, og her viste det sig, at en lang række af dem indeholdt problematiske stoffer.

En nøglering formet som en ærtebælg fra den kinesiske hjemmeside wish, indeholdt så meget af ftalatet DIBP, som er et hormonforstyrrende stof, at den nu er blevet anmeldt til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Fire andre fidgets viste sig at indeholde det mulige kræftfremkaldende stof naftalin.

Disse 4 fidgets indeholder naftalin:

- Edamame nøglering fra Lightinthebox

- Orange kylling fra Chao Chao

- Cute peanut-shaped popper fra Bent

- Bendable smiley mand fra ABC-leg

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Også de populære pop-its, som er en slags silikonelegetøj med bobler, man kan trykke på, viser sig at være problematiske.

Tre af de testede pop-its indeholder siloxanerne D4, D5 og D6, som er silikonestoffer, der er miljøbelastende og på EU’s liste over særligt problematiske kemikalier.

- Legetøj kan indeholde problematiske stoffer. Derfor ser vi gerne, at flere stoffer undersøges og reguleres. Et eksempel er problematiske siloxaner, der ser ud til at være i mange silikoneprodukter. Selvom indholdet er lavt, er vi bekymrede. Der er en risiko for, at stofferne kan afgives fra silikonen, når børn leger med legetøjet. Selvom det enkelte legetøj ikke udgør en risiko, kan stofferne bidrage til børnenes samlede udsættelse for uønsket kemi. Derfor er vi glade for, at Miljøstyrelsen nu undersøger siloxaner i pop-it legetøj, udtaler Stine Müller, der er projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Sponsoreret indhold