Nyheder20. november 2023

Adfærdsforsker: Derfor reagerer vi så stærkt på Mike Fonsecas forhold til 15-årig

Det er helt normalt, at alarmklokkerne ringer hos danskerne, selv om Mike Fonsecas forhold til en 15-årig pige er juridisk inden for skiven
Mike Fonseca er gået på sygeorlov. Når han kommer tilbage, er det som løsgænger. Folketingspolitikeren er ikke længere velkommen i Moderaterne, hvor man har et kodeks om, at kærester skal være over 18 år gamle.
Mike Fonseca er gået på sygeorlov. Når han kommer tilbage, er det som løsgænger. Folketingspolitikeren er ikke længere velkommen i Moderaterne, hvor man har et kodeks om, at kærester skal være over 18 år gamle.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Et enigt nævningeting ved folkedomstolen har dømt Mike Fonseca, efter det fredag kom frem, at den 28-årige folketingspolitiker er kæreste med en pige på 15 år.

LÆS OGSÅ: Nu blander Katherine Diez sig: Rystet over forhold til 15-årig

Juridisk er der intet at komme efter, for pigen er over den seksuelle lavalder.

Alligevel er opbakningen forsvindende lille – og det er der en god forklaring på, lyder det fra Pelle Guldborg Hansen, som er adfærdsforsker og lektor på Roskilde Universitet.

– Når det kommer til den seksuelle lavalder, tænker mange intuitivt, at en 15-årig sagtens kan hoppe i kanen – men vi formoder, det sker med en 16- eller 17-årig. Når vi hører, at en 28-årig er sammen med en 15-årig, er aldersforskellen i det spektrum så stor, at det er unormalt.

Venstre, Socialdemokratiet og Liberal Alliance har alle afslået Mike Fonsecas idé om at blive indlemmet hos dem, når han vender tilbage fra sin sygemelding.
Venstre, Socialdemokratiet og Liberal Alliance har alle afslået Mike Fonsecas idé om at blive indlemmet hos dem, når han vender tilbage fra sin sygemelding.
 Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

– Vi har en generaliseret tænkning, der spiller på normer, og det er ikke det, vi normalt ser i samfundet, forklarer han til SE og HØR.

Pelle Guldborg Hansen forklarer, at der ofte sker et clash mellem lovgivning og mavefornemmelse. Det handler alt sammen om situation og kontekst – og i dette tilfælde har offentligheden meget lidt information og detaljer om forholdet mellem Mike Fonseca og hans kæreste.

Derfor dømmer vi med baggrund i det, vi kender.

– Det kan ikke afkodes normalt – og så drager vi nogle paralleller til ældre, hovedsageligt hankøn, der groomer eller forgriber sig på yngre kvinder, og derfor tænker vi: ”Det er ikke godt. Det ligner en voksen mand, der forgriber sig på et barn.” Det er dén association, der dukker op. Og så begynder vi at dømme i andedammen.

Adfærdsforskeren fortæller, at mennesket også har en trang til at få en afgørelse, og at det er derfor, vi er hurtige til at aflægge dom og beslutte, om noget er rigtigt eller forkert. Og så går der lynchstemning i den.

Katherine Diez er en af dem, der har blandet sig i debatten om Mikes forhold.
Katherine Diez er en af dem, der har blandet sig i debatten om Mikes forhold.
 Foto: Hanne Juul, Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

– Når man dømmer sådan, glemmer man måske, at man ikke har al information. Her bakker forældrene op, og det vidner om, at der er noget kontekst, man bør kende først. Men det kendetegner lynchning, at man dropper at forhøre sig nærmere om detaljerne.

– Det er også det, der gør det interessant at tale om rundt om middagsbordet: Vi kender ikke detaljerne. Folk omkring bakker op, men det ser unormalt ud.

Den 15-årige piges forældre har til Ekstra Bladet kaldt Mike Fonseca for en omsorgsfuld kæreste og fortalt, at han er kommet i deres hjem i fem år. Ifølge mediet er han anmeldt for grooming, men også her mangler afgørende detaljer, påpeger Pelle Guldborg Hansen.

– Forestil dig, at han er kommet de sidste fem år, men ikke har mødt datteren. Den kontekst mangler.

Mike Fonseca er valgt ind i Folketinget for Moderaterne. Nu er han – ligesom Jon Stephensen – ude af partiet. Mandaterne tog de med sig.
Mike Fonseca er valgt ind i Folketinget for Moderaterne. Nu er han – ligesom Jon Stephensen – ude af partiet. Mandaterne tog de med sig.
 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Derfor tænker vi – igen – på Jeppe Kofod

En ældre sag, hvor Jeppe Kofod endte på en 15-årig piges værelse efter en fest i ungdomspartiet, bliver nu refereret flittigt på nettet.

Det er helt naturligt, forklarer adfærdsforskeren.

– Folk tænker: ”Hey, hvornår har vi sidst hørt om en politiker, der var sammen med en, der var meget yngre?” Så springer Jeppe Kofod i øjnene.

Der er dog væsentlige forskelle på de to sager – udover at Jeppe Kofods karriere i dag ikke er synderligt mærket af episoden.

– Jeppe Kofod var i en magtposition, som ligner noget andet end grooming. Det ligner magtmisbrug, MeToo og med et aldersmæssigt tvist, der gør den ulækker.

– Der er forskel, fordi Mike Fonseca står ved, at de har et forhold. Jeppe Kofods minder mere om julefrokosten, hvor en chef skal være opmærksom på, at der er en asymmetrisk relation. Mike har mere samtykke i familien og i forholdet.

Jeppe Kofod til dronningens 50-års regeringsjubilæum.
Jeppe Kofod til dronningens 50-års regeringsjubilæum.
 Foto: Mikael Rieck

Fældes af gammel gris-reglen

Noget, der ikke kigger på kontekst og situation, er den såkaldte ”gammel gris-regel”, som er noget mere dynamisk end blot at kigge på den seksuelle lavalder. Det er en formel, der bruges til at regne ud, hvor ung en kæreste som minimum må være ud fra din egen alder.

Du dividerer din alder med to og lægger syv til. Så har du den alder, din kæreste som minimum skal have – indtil du igen fylder år.

– I forhold til den seksuelle lavalder er det sådan set ligegyldigt, om Mike er 18, 28 eller 38, så længe hun er over 15. Men gammel gris-reglen udtrykker, at der skal være et vist forhold mellem.

– Mike falder for gammel gris-reglen. Den indfanger det dynamiske aspekt: Hvilken aldersforskel vi accepterer eller synes, er rimelig, afhænger af, hvor gamle parterne er. 50 og 37 er for eksempel fint.

Ifølge Pelle Guldborg Hansen er det vigtigt, at vi ikke dømmer benhårdt uden at have kontekst, bare fordi alarmklokkerne ringer.

– Gammel gris-reglen tracker bedre, hvad vi finder normalt i det samfund, vi har i dag – men den er også fintunet, så når du er 20, skal hun som minimum være 17, hvor nogen måske mener, 16 også går an.

– Man må gerne have den moralske mavefornemmelse, der reagerer, når noget er unormalt. Det er godt, den gør det, og at man stiller sig skeptisk og ikke køber en hvilken som helst hurtig forklaring. ”Spørgsmålet er, om alle er ved deres fulde fem?” vil være den spørgende tilgang. Vil man klynge ham op i et træ, så må man lige samle noget information – man skal passe på med at skyde fra hoften.

Sponsoreret indhold