Nyheder25. oktober 2018

Abdel: - Blev tvunget til at sidde i forhaven og vinke til fremmede

Abdel Aziz Mahmouds mor havde sine egne idéer om, hvordan man lærte danskerne at kende
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/abdel-aziz-mahmoud-25102018.jpg
 Foto: TV3
Da TV-, radioværten og forfatteren Abdel Aziz Mahmoud kom til Danmark, var hans mor stærkt opsat på, at Abdel og hans søskende lærte dansk og lærte danskerne at kende, så de kunne blive integreret i det danske samfund.
Det fortæller han om i aften i 'Til middag hos', hvor han har Anne Sofie Espersen, Michael Rasmussen og Youtuberen Kristine Sloth på besøg i Vesterbro-lejligheden i København, hvor han bor med sin mand, Andreas Gylling Æbelø. Fra 1987 til 1997 boede familien i Middelfart på Fyn, og Abdel var knap to år, da familien kom til Danmark. - Det, der gjorde hele udslaget for os, var, at vi boede klos op ad danskerne. For at blive dansk så hurtigt som muligt, skal man lære sproget, og så skal nogle danskere gide tale med os. Det holdt hårdt. Min mor bankede på hos naboen og spurgte om hun ville drikke en kop kaffe, men det ville nabokonen ikke, fortæller Abdel. - Så begyndte min mor at lave regler, så hun kunne få gang i det naboskab. Så hun lavede blandt andet den regel, at når vejret var til det, så skulle hele familien sidde i forhaven og vinke til alle dem, der kom gående forbi - super pinligt, fortsætter Abdel i en kærlig tone om moderens bestræbelser på, at de skulle lære danskerne at kende. - Så tænkte min mor, 'så tror danskerne ikke, at der er noget galt med os'. Jeg tænkte, 'nu tror de for alvor, at der er noget galt med os', siger Abdel. Det blev skelsættende, at en kvinde fra kvarteret kom på besøg. - Så tog min mor mod til sig og inviterede en dame i kvarteret, der hed Edna, på falafel, og det gjorde hele udslaget. Når nogen rækker ud til dig, skal du tage imod dem - det er hvad integration handler om, siger Abdel, der nu er talt varm. - Jeg er så træt af at høre på dem, der siger, 'de må jo selv'. Men man kan ikke lære sproget, som er det vigtigste, hvis man ikke har nogen at bruge det sammen med. Det gør man med venner og naboer, men man gør det også på arbejdet, så man skal også have et arbejde, siger Abdel og påpeger, at han og familien var nogle af de eneste arabere i Middelfart på det tidspunkt. - Det er en meget god lektie, at nationaliteterne skal blandes, siger Michael Rasmussen. - Ja, og det kan man også sagtens gøre politisk, men man skal også indse som medborgere, at vi skal gide hinanden i skolen og på arbejdspladsen, ellers kommer vi ikke videre, siger Abdel. Se klippet, hvor Abdel fortæller om moderens integrationsbestræbelser:

Videoen til denne artikel er efterfølgende fjernet af Viafree

Kristine Sloth vil vide, hvornår Abdel gik fra at være TV-vært til at være debattør og meningsdanner. - Jeg var et par år på Aftenshowet og synes ikke, jeg var god og brugte ikke mig selv så meget og VAR ikke mig selv. Jeg var nok ikke helt ærlig omkring, hvem jeg var indleder Abdel. - Det kan jeg godt li' nu. At turde at græde og vise glæde og at turde at vise alt det, der foregår ude i min virkelighed, siger Abdel, der sprang ud offentligt som homoseksuel i 2016. Kristine: - Får du nogle knubs og tilråb på gaden? - Jeg får jævnligt at vide, 'hvor jeg kan rejse hen', og hvad folk synes 'jeg skal gøre ved min familie', og det gør ondt - det gør det da. Det er fordi man tænker, at der sidder et menneske derude og har brugt tid på at finde 'ham der, Abdel', 'og så finder jeg på det grimmeste, jeg kan sige til ham og sender det' - den adfærd kommer jeg aldrig til at forstå, siger Abdel Aziz Mahmoud. Hør Abdel fortælle om racisme:

Videoen til denne artikel er efterfølgende fjernet af Viafree

Se hele 'Til middag hos' klokken 19 på TV3.

Sponsoreret indhold