Nyheder17. september 2021

39 danskere døde – sådan undgår du at blive næste offer

Rekordmange danskere blev i 2020 smittet med legionærsygdom. Heraf mistede 39 livet. Tallene forventes ikke forbedret i år
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20110119-192047-pf-1920x1279we.jpg
 Per Folkver/Politiken/Ritzau Scanpix

Danmark er blandt de dårligste lande i EU, når det kommer til at undgå legionærsygdommen.

I alt blev der registreret 278 tilfælde med bakterien i Danmark.

I forhold til befolkningstal er vi kun overgået af Italien og Slovenien blandt EU-landene.

Statens Serum Institut har udsendt rapporten, der viser den kedelige udvikling i Danmark, når det kommer til legionærsygdommen, der forårsages af legionella-bakterien. Og de tal er ikke optimale.

- Det er en kedelig trend, vi ser på området. Der er sket en tydelig stigning i antallet af smittede de senere år, og vi tester mere og mere på området, fortæller Søren Uldum, der er fagchef ved afdeling for bakterier, parasitter og svampe Statens Sundheds Institut, til SE og HØR.

Lad vandet løbe

Bakterien har det bedst i lunkent og stillestående vand, og med Corona-epidemiens indtruffen, forøges mulighederne for at bakterien kan trives.

Det gælder især når det kommer til vand på hoteller. Her kan rørsystemerne nemlig have været stillestående i længere tid.

Dermed kan bakterierne have haft helt optimale forhold, når det kommer til vækst. Og derfor kommer SSI med anbefalinger, når du skal under bruseren på blandt andet hotelværelset.

- Det kan være en fordel at lade vandet løbe i nogle minutter, til det bliver varmt, og systemet er skyllet igennem, før man tager brusebad, lyder det fra Søren Uldum.

Så det kan altså være en rigtig god idé at gøre sig klar fem minutter før normalen, så systemet skylles igennem, og der igen med vandet i bevægelse er dårlige forhold for legionella-bakterien. Og det ser SSI gerne, at man gør HVER gang man tager bad – også i hjemmet.

Det er i det hele taget en god idé både at få temperaturen helt ned og helt op, inden man bruger det. Og det anbefales, at man i ny og næ skruer helt op for vandvarmen i hele hytten, så der virkelig bliver skyllet igennem, og man forværrer forholdene for bakterien.

Flere tilfælde fås i udlandet

Rejserestriktionerne begynder at ophøre, og danskerne har igen kunne tage mod sydligere himmelstrøg. Og det kan ses på tallene i år.

- Hvorimod der i 2020 ikke var mange rejserelaterede tilfælde, har vi i år set flere tilfælde, der er forbundet med rejser, siger Søren Uldum, SSI.

Det gælder især Italien, der er blandt danskernes foretrukne feriedestination. Så her er det meget vigtigt, at man får skyllet systemerne igennem.

Danmark er blandt de førende lande, når det kommer til at teste for legionella-bakterien, og derfor kan det også have haft betydning for Danmarks placering blandt EU-landene.

- Vi skal ikke sammenligne os med lande som Italien og Slovenien. Men vi skal kigge mod vores nabolande, og her har vi bare flere tilfælde pr. indbygger end eksempelvis Tyskland, siger Søren Uldum.

Og i lige præcis Tyskland har de indført krav om, at vandsystemerne skal testes hvert andet år for at forebygge udvikling af bakterier.

Det har man ikke i Danmark, og ifølge Søren Uldum vil det også være en dyr beslutning, hvis politikerne indfører samme krav herhjemme.

Sparrer på vand og penge – samler på bakterier

I Danmark er der sket en klar besparelse i forhold til vandforbruget, og det kan godt have betydning for antallet af smittede.

- Vi tænker mere over, at vi ikke skal bruge unødvendig vand, og her oplever danskerne en tydelig besparelse. Men der er også en bagside af medaljen, da det betyder, at beakterien får længere tid en førhen til at vækste. Og det kan have betydning for de seneste år smitte, siger Søren Uldum.

SSI er så småt begyndt at få et overblik over antallet af smittede med legionella-bakterien, og selvom man kunne håbe på, at danskerne igen fik antallet ned, så tyder tallene på, at rapporten fra 2021 kommer til at have nogenlunde de samme tal som i de seneste år.

Statens Sunheds Institet har nedsat en arbejdsgruppe, der skal forsøge at forklare årsagerne mere specifikt.

Men indtil de får undersøgt det til bunds, anbefaler Søren Uldum, at ”der kommer gang i hanerne, og termostatventilen med jævne mellemrum skrues helt op”.

Sponsoreret indhold