Krimi12 timer siden

Påkørte menneskemængde i København: 75-årig accepterer frakendelse af kørekort

Den sigtede 75-årige har valgt ikke at forsøge at få sit kørekort tilbage, som er blevet inddraget af politiet efter skrækulykken ved Sortedams Dossering i København

Ulykke ved Dronning Louises Bro

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til soren.bak@sh.dk

LÆS OGSÅ: Påkørte cafégæster i København - her er han

Den 75-årige sigtede for massepåkørslen af cafégæster ved Sortedams Dossering i København har accepteret, at hans kørekort er blevet administrativt frakendt ham af politiet.

Det fortæller den 75-åriges advokat, Anders Boelskifte til SE og HØR.

- Hans kørekort er inddraget administrativt, og det accepterer han, siger Anders Boelskifte, som understreger, at hans klient ikke har tænkt sig at gøre nogle forsøg på at få kørekortet tilbage igen.

Ved særligt grove forseelser og trafikuheld kan politiet midlertidigt frakendte personer kørekortet, indtil sagen er afgjort ved domstolene.

Men selvom det er muligt for den 75-årige og hans advokat at tage politiets afgørelse videre i retssystemet, afviser de at gøre det.

- Vi respekterer beslutningen, og det er ikke noget, vi har tænkt os at gå videre med, siger Anders Boelskifte.

Den 75-årige blev løsladt fra varetægtsfængslingen lørdag, efter landsretten besluttede, at der ikke var grundlag for at holde ham fængslet.

Det skete, selvom Københavns Byret torsdag ved grundlovsforhøret i sagen valgte at fængsle den 75-årige i 13 dage.

Ifølge advokaten for den 75-årige Anders Boelskifte var det den rigtige afgørelse, som Landsretten kom frem til, da den sigtede blev løsladt. Til SE og HØR fortæller advokaten, at den 75-årige er meget taknemmelig og glad for at være på fri fod.

SE og HØR har mandag været i kontakt med den sigtede 75-årige. Han ønsker dog ikke at kommentere sagen.

I alt 12 personer kom til skade, da den 75-årige mand mistede herredømmet over sin røde el-bil ved Sortedams Dossering i København onsdag og bragede ind i en menneskemængde.

Det er tidligere blevet beskrevet, hvordan politiet onsdag frygtede at stå overfor en farlig terrorist, da påkørslen skete - men ud af bilen kom et velkendt ansigt fra den danske kulturbranche.

Blandt andet fik en cyklist kraniebrud og er ifølge de seneste meldinger fortsat i kunstigt koma.

En anden person brækkede ryggen, da han blev påkørt og en kvindes lunge klappede sammen, da hun blev ramt af den røde el-bil.

Ved grundlovsforhøret torsdag valgte en dommer ved Københavns Byret ellers, at den 75-årige skulle varetægtsfængsles i 13 dage.

Men den afgørelse kærede den 75-årige og hans forsvarer øjeblikkeligt til landsretten - og det var dét spørgsmål, som blev afgjort lørdag. Her gik landsretten altså imod Københavns Byret og løslod den 75-årige.

Først mandag eftermiddag fik Anders Boelskifte mulighed for at tale med sin klient efter løsladelsen. Og ifølge advokaten er den 75-årige stadig i en tilstand af voldsomt chok.

- Han er stadig meget chokeret over det, der er sket.

- Men han er jo godt klar over, at sagen ikke bare går væk, fordi han nu er på fri fod, siger Anders Boelskifte mandag til SE og HØR.

Sådan så det ud umiddelbart efter ulykken.
Sådan så det ud umiddelbart efter ulykken.
 Foto: Presse-fotos.dk

Sådan skete det

Den 75-årige fortalte ved grundlovsforhøret torsdag, at han var fuldt ud klar over, at han havde kørt bilen, og at han var meget ked af det, der var sket.

Han var på vej ud for at besøge sin kone på et plejehjem onsdag eftermiddag, da ulykken fandt sted.

Kort efter han havde sat bilen i gang, mistede han herredømmet over el-bilen og påkørte en menneskemængden, der sad foran fortovscaféerne ved Sortedams Dossering i København.

- Jeg bliver fuldstændig fra snøvsen, og jeg magter simpelthen ikke at føre køretøjet pludseligt, og så mister jeg herredømmet, og det resulterer i de påkørsler, forklarede den 75-årige mand, som også fortalte, at han tog fejl af speeder og bremse.

Et øjenvidne fortalte efterfølgende til politiet, at mennesker "fløj i luften" under ulykken.

- Jeg er udmærket klar over, at jeg har kørt bilen, og det der er sket. Jeg er så ked af det, sagde den 75-årige i retten i sidste uge.

Men når han alligevel nægter sig skyldig, skyldes det, at han ifølge sin egen opfattelse ikke var ude af stand til at køre bilen, da han satte sig bag rattet onsdag.

Han er sigtet for under særligt skærpende omstændigheder at have gjort sig skyldig i uagtsom legemsbeskadigelse og i at have kørt bilen, selvom han ikke var i stand til dette på fuld betryggende måde.

Det begrunder anklagemyndigheden med, at den 75-årige er i så dårlig fysisk forfatning, at han burde have vidst, at han ikke skulle køre bil.

Han er flere gange faldet, fordi han har dårlig balanceevne, ligesom han har flere fysiske skavanker og sygdomme.

Flere gange de seneste år er den 75-årige blevet advaret mod at køre bil af sine nærmeste. Blandt andet af sine døtre og af sin kone, som var bekymret for hans køreevner.

Men ifølge den 75-årige og hans forsvarer var der intet, der tilsagde, at han ikke skulle have sat sig bag rattet onsdag, da ulykken skete. Det var et forfærdeligt, men hændeligt uheld, der skete, forklarede advokaten under grundlovsforhøret.

Blandt andet forklarede den sigtede, at han aldrig havde fået besked om at stoppe med at køre bil af læger eller sygeplejesker, som han ellers ofte blev tilset af.

Han var heller ikke fuld eller påvirket af medicin, som gjorde ham ude af stand til at køre bil, da han satte sig bag rattet, lød det.

Sponsoreret indhold