Krimi18. oktober 2023

"Hvor er politiet? Forbrydere går fri": - Det står jeg helt på mål for

Dansk Politi er så pressede, at de ikke kan efterforske sager, der nærmest er opklaret på forhånd, lyder det i ny dokumentar
Dansk Politi bliver i en ny dokumentarserie på tv2 udsat for sønderlemmende kritik fra deres egne medarbejdere. De mener, at de bruger for meget tid på alt andet end politiarbejde.
Dansk Politi bliver i en ny dokumentarserie på tv2 udsat for sønderlemmende kritik fra deres egne medarbejdere. De mener, at de bruger for meget tid på alt andet end rigtigt politiarbejde.
 Foto: TV2

LÆS OGSÅ: Betjente i opråb: - Hvis i vidste, hvad der foregik

Fodbold, grænsekontrol og bevogtningsopgaver ved ambassader og synagoger.

Opgaverne for dansk politi er mange - men Hr. og Fru. Hansen kommer i sidste række.

Sådan lyder det i tv2-dokumentaren "Hvor er politiet? Forbrydere går fri", hvor flere betjente stiller sig frem med en skarp kritik af politiets prioriteringer.

Normalvis udtaler politibetjente sig sjældent kritisk om politiets og dens ledelse i offentligheden, men nu står det tilsyneladende så grelt til, at der må råbes vagt i gevær.

- Hvis Københavns Politi bestemte, så blev der lavet nogle ting om. Det er helt sikkert, lyder det fra Jeppe Fjeldsted, der er fællesstillidsrepræsentant for efterforskerne i Københavns Politi.

I dokumentarserien er der flere eksempler på, hvordan straffesager bliver underprioriteret og i sidste ende aldrig efterforsket - selv sager, hvor de mistænkte på forhånd er identificeret.

"Midlertidig" grænsekontrol har kostet 1,5 milliarder

Politiet mangler faktisk ikke ressourcer - de skal bare prioriteres ordentligt, lyder det i dokumentaren.

4. januar 2016 indførte Danmark for eksempel en såkaldt midlertidig grænsekontrol ved grænsen mellem Danmark og Tyskland - den har indtil nu kostet 1,5 milliarder kroner, fortæller Adam Didriksen, som er politiforsker fra SDU, der arbejdet med emnet i 10 år.

- Man har fra politikere og justitsministeriet fundet på en hel række undskyldninger, og det er vel fordi, at det iblandt nogle vælgergrupper er en populær ting med grænsekontrol, og derfor vil man gerne opretholde den.

Demonstration for at åbne grænsen imellem Danmark og Tyskland søndag den 17 maj 2020. Allan Svendsen er indehaver af Rømø Familiecamping, og arrangør af en demonstration ved Sæd grænsen ved Tønder.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Det har kostet de danske statsborgere over 200 millioner kroner om året, at dansk politi siden 2016 har skullet bevogte grænsen. Derudover koster det kræfter hos politiet, lyder det.
 Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- Så har man lavet den her lange liste af stadig nye begrundelser, som bliver mere og mere søgt over tid og bliver mere og mere, ja, nærmest komisk, jo mere man finder på løbende, lyder den sønderlemmende kritik fra politiforskeren.

Han gør samtidig opmærksom på, at grænsekontrollen er alt andet end effektiv - snarere tværtimod.

Danmarks Justitsminister, Peter Hummelgaard, afviser da heller ikke, at grænsekontrollen er en politisk fidus.

- Befolkningen har nogle bekymringer og krav til os valgte politikere om, hvordan vi også skal være med til at skabe tryghed.

- Det er også med det i mente, at vi jo selvfølgelig har en demokratisk vilje til i imødegåelsen af, at det er et vigtigt element, at vi har grænsekontrollen, siger Justitsministeren i programmet uden at fortælle, om kontrollen så rent faktisk også bibringer tryghed til danskerne.

Det spørgsmål adresserer formanden for Politiforbundet i stedet.

- Det er pseudopolitik og have den her grænsekontrol, slår Heino Kegel fast.

Justitsministeren giver da også ret i, at alt er en prioritet - men han mener tilsyneladende, at det er vigtigst med grænsekontrol.

- Alt er en prioritet. Og jeg står helt på mål for, at vi prioriterer grænsekontrol, siger Peter Hummelgaard i udsendelsen.

Onsdag aften er der premiere på tv2-dokumentaren "Hvor er politiet? Forbrydere går fri", der også kan streames på kanalens streamingtjeneste.

Sponsoreret indhold