Nicolai Jørgensen brækkede ryggen: Lå i sengen i to år

Af skade bliver man klog.
Det fandt Nicolai Jørgensen, 32, ud af, da han som 15-årig brækkede ryggen.
– Jeg fik et brud på tværs af rygsøjlen. Nerverne blev skåret over og gjorde mig delvis lam, fortæller han til B.T.
Ulykken skete under en volleyballkamp, da han landede forkert efter et spring.
Den ellers så aktive sportsfyr, der både dyrkede fodbold og volleyball på højt plan, blev lænket til sengen de næste to år.

– Jeg lå halvdelen af tiden i min seng og gloede op i loftet. Når jeg lukker øjnene i dag, kan jeg stadig se alle knasterne i træloftet for mig.
En underlig tid
I to år var hans teenageliv radikalt ændret i forhold til vennernes. De fleste dage kom han ikke i skole, og han kunne heller ikke være en del af hverken fester og fritidsaktiviteter.
– Det var en underlig tid, men det var egentlig ikke en ulykkelig tid. Måske forsøger min hjerne bare at fortrænge det, siger Nicolai Jørgensen til Berlingske.
Der var dage, hvor Nicolai tænkte, om han nogensinde ville komme til at gå igen. Heldigvis blev tankerne som oftest overskygget af hans positive sind.
– Lægerne talte om at erstatte mine nerver, hvilket heldigvis aldrig blev aktuelt. Men da jeg rejste mig fra sengen, havde jeg også bare lyst til at kunne trække vejret igen. At komme ud og omfavne verden. Jeg er en evig optimist, og det har jeg fra min mor. Livet er fantastisk, og det mener jeg virkelig, at det er, slår skuespilleren fast.
Tog 60 kilo på
Men teenagedrengen, der rejste sig fra sengen, var forandret. Han havde lært, at der var noget, der var større end ham selv – men hans krop havde ændret sig markant.
– Pludselig var jeg bundet til min seng, hvor jeg tog 60 kilo på og mistede min teknik. Da jeg rejste mig fra sengen, var mine kammerater langt foran mig, siger Nicolai til Berlingske.
– Så blev jeg stædig; hvis ikke jeg kunne være lige så god, som jeg var før, så ville jeg hellere gøre noget andet, lyder det til avisen.

Heldigvis rakte hans talenter langt udover fodboldbanen og volleybanen.
I dag er det svært at komme udenom Nicolai Jørgensens navn, uanset om man læser tv-omtaler, filmanmeldelser, et teaterprogram eller tager ind for at se revy.
Rift om Nicolai
Alle vil nemlig have fat i skuespilleren, der er vokset op i Korup udenfor Odense.
Det var også i den fynske storby, han gik i gymnasiet og for første gang snusede til skuespil.
Mandekærlighed
For første gang. I bedste sendetid fik danskerne lov at se, hvordan to mænd forelsker sig, og alt det der følger med.
Det sker da Nicolai Jørgensen i rollen som Frans tager til København for at style en fransk skuespillerinde. Her møder han fotografen Benjamin, som spilles af Joachim Fjelstrup, og tiltrækningen mellem de to mænd er ikke til at tage fejl af.
Men lige så smuk forelskelsen er, ligeså farligt er det at være homoseksuel mand i 1960’ernes København, hvor det betød tæsk og ligegyldighed fra ordensmagten.
– I 3.G. lavede jeg en skolemusical på vores gymnasium. Så tænkte jeg, at det var meget sjovt. Instruktøren, der var professionel, hev fat i mig og sagde, at han synes, det var godt, det jeg lavede, og om jeg ville være med til at lave noget friluftsspil. Det var en større ting med omkring 50.000 publikummer. Det ville jeg gerne, og så kom jeg ind i det på den måde, siger Nicolai til SE og HØR.
Derefter holdt han et sabbatår, og efter at have tjent nogle penge besluttede han sig for at tage på Rødkilde Højskole, hvor han blev ekstra forelsket i teateret, og siden er det gået slag i slag. I 2018 blev han færdiguddannet fra Statens Teaterskole. I 2019 vandt han sin første pris, da han modtog prisen som årets talent ved Lauritzen-prisen, og i 2021 fulgte Ove Sprogø-prisen.

Nicolai Jørgensen vil gerne give det råd, at man aldrig skal give op.
– Man kan have en masse modgang, men hvis jeg har det skidt i en periode, så forsøger jeg at lade være med at fokusere på, at det skal gå væk. Jeg forsøger at tappe noget af det. Man ved jo godt, at det går godt igen, så måske kan man undersøge, hvordan man har det skidt.