Kendte29. november 2021

Janni Pedersens chokerende oplevelser med sexisme på TV 2: Fastansættelse for sex

TV 2-vært Janni Pedersen er én ud af 11 kvinder, der i en ny dokumentar fortæller om en stærkt sexistisk kultur på kanalen i midten af 00'erne
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/_han5067.jpg
 Foto: Hanne Juul

TV-værten Janni Pedersen, der i dag er fast vært på ”Go’ Aften LIVE”, var som ung mest af alt opsat på at arbejde hårdt og bevise sine evner som journalist på TV 2.

I dag fortæller hun om chefen, der misbrugte sin magt over for hende – og som lovede en fastansættelse, hvis hun vel og mærke gik med ham hjem.

Det sker i løbet af den helt nye dokumentar ”MeToo: Sexisme bag skærmen”, som tegner et billede af en arbejdsplads – TV 2 – der gennem omkring tyve år ifølge flere ansatte har været gennemsyret af en sexistisk kultur.

Sex før måneden er omme

Den i dag 53-årige Janni Pedersen, som i sine unge dage på TV 2 selv både var gift og havde børn, peger på én særlig episode, hvor hun er til et såkaldt ”boble-møde”.

Der er tapas og rødvin på bordet, og stemningen er god, da Janni bringer sin fastansættelse på banen overfor sin chef. Sådan en var hun nemlig blevet lovet – og de hang ikke på træerne.

- Han siger konkret til mig, at jeg ville blive fastansat, inden der er gået en måned eller to. Men inden den måned er gået, der har vi også haft sex, fortæller hun.

Janni Pedersen gjorde dengang som mange af sine kollegaer. Hun prøvede at drible sig ud af det, for der var ikke mange steder at gå hen med den slags oplevelser.

- Og jeg ville jo gerne blive ved med at have en arbejdsrelation til ham, og hvis jeg begynder at svine ham til, så bliver jeg jo aldrig fastansat. Så er der ingen tvivl, så ville jeg jo ryge ud med det samme min kontrakt var udløbet.

Ville ikke være historien

I Odense – efter boblemødet – går snakken og sladderen.

På vandrørene lyder det nu, at Janni gik med chefen hjem på hotelværelset den aften. Selvom hun afviste ham.

- Jeg var sådan: NEJ! Og jeg fortæller dem i stedet, hvad der var sket, men også at de ikke måtte sige noget. For jeg ville ikke være en historie. Jeg ville jo bare passe mit arbejde, siger hun, før hun fortsætter:

- Jeg gjorde ikke en skid. Det var først, da jeg selv blev en del af de rygter, der havde kørt i halvandet år om alle mulige andre kvinder, som jeg selv havde sladret om. Det var først der, ellers havde jeg ikke gjort en skid.

Janni Pedersen gik til en af sine andre chefer, men her fik hun at vide, at det bare var chefkollegaens facon, og at det skulle hun ikke lægge så meget i.

Uafhængigt af Jannis historie fortæller en anden TV 2-ansat om sine oplevelser med den pågældende chef. En måned efter hun første gang går til ledelsen kan hun konstatere, at han stopper på TV 2. I dag oplyser TV 2 i dokumentaren, at hans afgang intet havde med sexismeanklager at gøre.

Forbi chefen

Udover at se tilbage på de grænseoverskridende situationer, erkender Janni Pedersen også, at hun i en årrække selv var en del af for eksempel ”sladderkulturen” på kanalen.

Det var blandt andet helt almindeligt at sladre om de kvindelige kollegaer, der blev forfremmet eller fik de fede arbejdsopgaver. Her lød sladderen, at de nok ”havde været forbi chefens kontor”.

- Det var en sladrekultur, som jeg overtog og drev videre, indrømmer hun overfor Fagbladet Journalisten.

Sponsoreret indhold