Krimi25. januar 2024

Ung mand døde efter anholdelse: - Jeg bebrejder mig selv

I TV 2-dokumentaren "Tragedien i Tjæreborg" bliver det undersøgt, hvordan en 29-årig mand tilbage i 2021 afgik ved døden efter at være blevet anholdt og tæsket med politistave
Lukasz Makala blev kun 29 år gammel. Han døde efter at have været i kontakt med politiet tilbage i 2021. Nu hagler kritikken ned over Syd- og Sønderjyllands Politi.
Lukasz Makala blev kun 29 år gammel. Han døde efter at have været i kontakt med politiet tilbage i 2021. Nu hagler kritikken ned over Syd- og Sønderjyllands Politi.
 Foto: TV2

LÆS OGSÅ: Politi reagerer på kritik i ny dokumentar: DUP finder ikke grund til kritik

Jørgen Ole Tønder Olesen kontaktede politiet 25. marts 2021.

En af hans medarbejdere, 29-årige Lukasz Makala, havde nemlig opført sig uligevægtigt og sat ild til en skraldespand for derefter at løbe væk.

Lukasz Makalas, der arbejdede som lastbilchauffør, møde med politiet den dag blev dog alt andet end en rolig oplevelse - i stedet endte Lukasz med at blive indlagt i koma og efterfølgende dø på hospitalet.

Hele sagen kulegraves i TV 2-dokumentaren "Tragedien i Tjæreborg", der onsdag aften fik premiere på kanalen.

I dokumentaren hører man, hvordan politiet ankommer til værkstedet i Tjæreborg, hvor Lukasz gør modstand og stikker af fra betjentene - undervejs får polakken ramt en betjent på øret, og betjentene ender med at trække deres tjenestevåben, før Lukasz igen er sat væk i spurt.

Betjentene får dog indhentet lastbilchaufføren, som under anholdelsen bliver slået helt op mod 20 gange af politiets knipler, fortæller øjenvidner til anholdelsen.

Lukasz Makalas obduktionsrapport viste senere, at han havde slagmærker på skuldre, ryg, balder, lår, læg, underarme, overarme og en tre centimeter lang fraktur i baghovedet, skriver TV 2.

Derudover skriver lægerne også i rapporten, at der var tale om "kraftig stump vold", og at Lukasz havde flere brækkede ribben og indre blødninger, ligesom han var hjernedød på hospitalet som resultat af iltmangel.

Den polske chauffør var også under påvirkning af amfetamin - men da han var hyppig bruger, var det ikke en dosis, som tilvænnede brugere normalt dør af, skriver TV2.

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har ikke fundet grundlag for at rejse tiltale mod betjentene i sagen, som altså er pure frifundet for at have gjort noget forkert.

"Betjentene anvender en berettiget magt under anholdelsen", vurderes der i afgørelsen fra Statsadvokaten.

Derudover bliver det også vurderet, at de slag med politistaven, som betjentene gav Lukasz Makala, ikke var medvirkende årsager til hans død.

"Lukasz døde på grund af hjertestop forårsaget af iltmangelbetinget hjerneskade. Lukasz var i svær psykotisk ophidselsestilstand og havde amfetamin i blodet," står der yderligere.

https://imgix.seoghoer.dk/2024-01-25/foto-monday-media_tv-2.jpg
På billedet ses nogle af Lukasz familiemedlemmer. Det tog dansk politi mere end halvandet år at sende informationer videre om deres søns død.
 Foto: TV2

Fortryder opkald til politiet

Tilbage står Lukasz arbejdsgiver, Jørgen Ole Tønder, der dagen i dag inderligt fortryder, at han kontaktede politiet den skæbnesvangre dag.

- Jeg skulle aldrig have ringet til politiet. Vi skulle bare have gjort det selv (håndteret Lukasz red.).

- Jeg bebrejder mig selv, at jeg ikke kørte med det samme. Hvis jeg var kommet derned, så var det ikke sket, siger en tydeligt påvirket Ole Tønder i dokumentaren.

Første afsnit af dokumentarserien løb over skærmen på TV 2 onsdag aften - der udkommer et afsnit de to følgende onsdage.

Sponsoreret indhold