Krimi24. januar 2024

Politi reagerer på kritik i ny dokumentar: DUP finder ikke grund til kritik

I en ny TV 2-dokumentarserie modtager Syd- og Sønderjyllands Politi kritik for at benytte unødvendig vold i forbindelse med anholdelser
I dokumentaren "Tragedien i Tjæreborg" følger man afdøde Lukasz Makala familie, som forsøger at finde ud af, hvorfor han døde under en anholdelse. Det vil myndighederne ifølge familien ikke fortælle. Syd- og Sønderjyllands Politi reagerer nu på k
I dokumentaren "Tragedien i Tjæreborg" følger man afdøde Lukasz Makala familie, som forsøger at finde ud af, hvorfor han døde under en anholdelse. Det vil myndighederne ifølge familien ikke fortælle. Syd- og Sønderjyllands Politi reagerer nu på kritikken, som bliver rejst i dokumentarserien.

Dokumentserien ”Tragedien i Tjæreborg” sætter politiet i et tvivlsomt lys og udsætter det for omfattende kritik.

Det får onsdag Syd- og Sønderjyllands politi til at kommentere kritikken.

”Tragedien i Tjæreborg” handler om fire hændelser tilbage i 2021. Dokumentaren stiller spørgsmål ved ordensmagtens valg af magtanvendelse til disse fire episoder.

I den ene sag døde den 29-årige polske chauffør Lukasz Makala i forbindelse med en anholdelse.

Episoden er efterfølgende efterforsket af Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP. Her konkluderede Statsadvokaten i Viborg, at der ikke var grundlag for at rejse en sigtelse mod nogen betjente.

Rigsadvokaten har efterfølgende stadfæstet afgørelsen, oplyser politiet.

Store dele af interview udeladt

Politikredsen gør også opmærksom på, at man i forbindelse med dokumentarserien har stillet op til et, ifølge politiet, timelangt interview med produktionsselskabet Monday.

Her har Syd- og Sønderjyllands politi ikke kunne gå ind i enkeltsager. I stedet er det ifølge politiet blevet forklaret, hvordan man arbejder, når der løses akutte opgaver.

– Dette interview er – ud fra de oplysninger vi har modtaget fra produktionsselskabet – i helt overvejende grad udeladt af dokumentarudsendelsen.

– Politikredsen har også stillet op til interview med TV 2 Nyhederne med flere om indholdet af dokumentarserien, skriver politiet.

Endelig omtaler politikredsen et værtshusslagsmål i Esbjerg i 2021.

Her har politiet sammen med produktionsselskabet gennemgået materiale fra overvågningskameraer.

– Dette er gjort for at give en nuanceret beskrivelse af det umiddelbare hændelsesforløb forud for anholdelsen, hvor der bliver kastet en flaske fra en af personerne, der er involveret i slagsmålet.

– Der er således et forløb forud for anholdelsen, som ikke fremgår af dokumentaren, og som muligt kan nuancere forløbet, skriver politiet.

Ni personer blev anholdt i forbindelse med slagsmålet. En af dem var en kvinde, som blev sigtet for vold mod en politimand.

Efterforskningen viste bagefter, at der var ikke var grundlag for at opretholde sigtelsen, hvorfor den frafaldt.

Politiklagemyndigheden har behandlet klagesager i forbindelse med de andre hændelser, der er omtalt i dokumentarserien. Myndigheden har i samtlige sager ikke fundet grundlag for at udtale kritik af politiet.

"Tragedien i Tjæreborg" vises i tre afsnit. Første afsnit bliver sendt i aften på TV 2.

Sponsoreret indhold