Krimi23. april 2020

Nyt studie: Rygere kan have lavere risiko for coronavirus

Franske forskere vil nu teste nikotinplastre på coronapatienter og sundhedspersonale. Samtidig understreges det, at det ikke skal lyde som en opfordring til at begynde at ryge
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20200127-181729-d-1920x1271we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Det kan lyde som en komplet modstridende information end den, befolkningen tidligere har hørt om rygere, der skulle være mere udsatte eller i al fald blive hårdere ramt af coronavirus.

Men ikke desto mindre er et hold franske forskere klar til at teste nikotinplastre på patienter og sundhedspersonale, efter undersøgelser har vist, at rygere kan være bedre rustede mod sygdommen end hidtil antaget.

Det skriver blandt andre The Guardian.

Et stort studie på et parisisk hospital peger nemlig i retning af, at en bestemt substans i cigaretter - muligvis nikotinen - er lykkedes med at stå i vejen for, at patienter der ryger, bliver smittet med Covid-19.

Ønsket fra forskernes side om at teste brug af nikotinplastre venter i øjeblikket på godkendelse fra myndighederne.

Studiet, der egentlig oprindeligt skulle kortlægge hvor skadeligt det er for coronapatienter at ryge, understreger dog, at der ikke lyder nogen som helst opfordring til hverken at begynde eller fortsætte sine rygevaner i forbindelse med corona.

For selv hvis det viser sig, at nikotin kan have en gavnlig effekt, er rygere langt mere udsatte på den anden side af en potentiel smitte - for eksempel er det sværere for en ryger at komme sig ovenpå corona, ligesom der kan forekomme langt værre symptomer på grund af skaderne på lungerne.

Holder virus fra celler

På Pitié-Salpêtrière hospitalet i Paris blev i alt 480 patienter spurgt til deres vaner. 350 af dem blev indlagt, mens resten med færre symptomer blev hjemsendt.

Her viste studiet, at ud af de indlagte med en gennemsnitsalder på 65 var kun 4,4 procent rygere. Af de hjemsendte med en gennemsnitsalder på 44 var 5,3 procent faste rygere.

Men sammenholdt med andelen af daglige rygere i hele Frankrigs befolkning, som ligger på 25,4 procent - betyder det altså, at daglige rygere var langt underrepræsenteret i gruppen af coronapatienter i undersøgelsen.

Der er altså 80% færre rygere i den undersøgte franske "coronabefolkning" end i selve befolkningen, hvilket ifølge forskerne er et sjældent syn.

Den franske neurobiolog Jean-Pierre Changeux fortæller til Guardian efter at have set undersøgelsen, at det peger i retning af at nikotin er i stand til at stoppe virusset fra at nå cellerne i kroppen og derefter sprede sig yderligere.

Så sent som i slutningen af marts kunne forskere i WHO ellers konkludere, at der fandtes en mulig forbindelse mellem coronadødsfald og tobaksrøg.

Her viste det sig, at der i både Italien, Iran og Sydkorea var en overrepræsentation af mandlige rygere blandt coronaofre.

Sponsoreret indhold