Krimi28. december 2020

Nåede toppen af Everest – men efterlod sin døende kone på toppen af bjerget

Robert Grofels store drøm om at stå på toppen af verdens højeste bjerg blev en realitet – men Everest-drømmen blev vendt til hans værste mareridt. Robert måtte nemlig efterlade sin elskede kone på bjerget
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/maria_og_robert_0_0.jpg
 (Foto: Privat)

Australske Robert Gropel og Maria Strydom var ikke som alle andre ægtepar. De elskede udfordringer – og de elskede bjergbestigning.

Derfor vidste parret også, at det ville blive den ultimative oplevelse, da de i maj 2016 begav sig op ad verdens højeste bjerg, Mount Everest.

Men dét der skulle have været ægteparrets største oplevelse, endte med den største tragedie. For kun én af dem nåede ned fra det 8.848 meter høje bjerg. Robert måtte nemlig sønderknust efterlade sin kone på bjerget.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/euphotos019816.jpg
 (Foto: MEGA)

Mount Everest rejser sig 8.848 meter over havoverfladen, og den ligger på grænsen mellem Kina og Nepal. Foto: MEGA

Ægteparret var den 20. maj 2016 få meter fra toppen af verdens højeste bjerg. Men blot 15 minutter fra toppen fik den 34-årige universitetslærer Maria det dårligt.

Hun vidste, at hun ikke ville nå det sidste stykke – men hun gav Robert lov til at klatre videre, mens hun ventede på ham. Men beslutningen skulle vise sig at blive skæbnesvanger.

- Jeg spurgte hende, om det var i orden, hvis jeg forstsatte, og hun svarede ”ja, jeg venter på dig her”, har en sønderknust Robert tidligere fortalt i et tv-interview ifølge det britiske medie The Guardian.

Robert fortsatte op ad bjerget – men hans tanker kredsede kun om, hvordan hans kone havde det.

Da han langt om længe nåede toppen af det 8.848 meter høje bjerg, var der således intet overskud til jubelscener.

- Da jeg nåede toppen af Mount Everest, var det ikke noget særligt, fordi jeg ikke havde hende ved min side. Jeg løb bare nærmest op og ned igen. Det betød intet for mig, forklarede Robert.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/maria_og_robert.jpg
 Foto: Privat

Robert og Maria havde længet drømt om at stå på verdens tag - men deres drøm endte i tragedie. Foto: Privat

Og da han nåede tilbage til sin kone et stykke længere nede af bjerget, gik alvoren for alvor op for ham. Maria havde tydelig fået højdesyge – hun kunne næsten ikke gå, hun begyndte at tale i tåger og havde svært ved at kommunikere og orientere sig.

Hun fik medicin og ilt af tililende sherpaer (lokale hjælpere, red.) – og kortvarigt så det ud til, at hun fik det bedre.

Men kort tid efter kollapsede hun, og det lykkedes ikke Robert eller sherpaerne at få hende på benene igen.

Derfor måtte Robert sønderknust forlade sin kone på bjerget, mens han selv måtte vakle ned fra bjerget.

Undervejs blev Robert også skadet, så han fik brug for hjælp.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/storage_1/media/megaemsdeverec008_417530.jpg
 (Foto: MEGA)

Vejen mod toppen af verdens højeste bjerg er hård. Arkivfoto: MEGA

Efter han blev udskrevet fra hospitalet fortalte han, at han fortrød, at han fortsatte op ad bjerget, mens hans kone tydeligvis havde brug for hjælp:

- Jeg er hendes mand. Det er mit job at beskytte min kone og få hende med hjem, og nu kan jeg ikke andet end bebrejde mig selv. Jeg kan ikke engang se på noget billede af hende, fordi det knuser mit hjerte, har Robert tidligere sagt i tv-interviewet.

Højdesyge, som altså endte med at slå Maria ihjel, er en velkendt risiko for bjergbestigere, der befinder sig højt oppe. I så høje luftlag er ilten nemlig sparsom – og det kan give blødninger og væskeophobninger i blandt andet hjernen og lungerne.

Liget af Maria er blevet hentet ned fra bjerget af sherpaer og blev herefter fløjet til byen Kathmandu fra Mount Everest med en helikopter.

Flere dør hvert år i forsøget på at bestige Mt. Everest. I 2015 dræbte en lavine 19 klatrere på bjerget.

I 2019 døde 11 klatrere i et forsøg på at nå toppen.

Sponsoreret indhold