Krimi25. maj 2019

Vanvittige scener på Mt. Everest: Nu er 10 døde

Hele 10 personer har mistet livet i forsøget på at nå verdens højeste bjerg, Mount Everest, på blot en uge. Årsagen skyldes blandt andet usædvanlige scener højt oppe på bjerget
https://imgix.seoghoer.dk/skaermbillede_2019-05-24_kl._06.47.16.png
 (Foto: Ritzau Scanpix)

En britisk og to irske bjergbestigere er døde på Mount Everest.

Dermed har i alt 10 personer mistet livet i forsøget på at nå toppen af verdens højeste bjerg i løbet af den seneste uge.

Dødstallet er nu højere end det samlede dødstal for hele 2018-sæsonen.

Det skriver BBC.

Den britiske klatrer, identificeret som 44-årige Robin Fisher, nåede toppen af Mount Everest lørdag, men kollapsede blot 150 meter fra toppen, da han var på vej ned ad bjerget.

- Vores guider forsøgte at hjælpe ham, men han døde kort efter, oplyser Murari Sharma fra Everest Parivar Expedition.

De to irske bjergbestigere døde fredag.

Den ene irer, Kevin Hynes, 56, døde fredag på den nordlige side af bjerget, der grænser op til Tibet. Kevin Hynes, der var far til to, kollapsede i sit telt i 7.000 meters højde, efter han var vendt om på vej mod toppen.

Også klatrere fra Indien, Nepal, Østrig og USA har den seneste uge mistet livet.

En irsk klatrer formodes død, efter at han sidste uge mistede fodfæstet på bjerget og styrtede ned. Man har endnu ikke fundet liget af ham.

De mange dødsfald skyldes blandt andet en hidtil uset trafikprop tæt på toppen.

Vejrforholdene var onsdag så gode, at et usædvanligt højt antal bjergbestigere - op mod 200 - begav sig ud på det sidste ryk mod toppen.

Derfor opstod der på toppen en stor flaskehals, hvor flere hundrede bjergbestigerne var fanget i en kø i flere timer.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/skaermbillede_2019-05-24_kl._06.47.16.png
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Den usædvanlige store kø af klatrere på vej mod Mt. Everest 22. maj 2019. Foto: Ritzau Scanpix

Flere oplevede, at deres ekstra ilt slap op som følge af de mange timer, hvor de var fanget på bjerget - og mindst ti klatrere har nu mistet livet.

Amerikanske Donald Cash, 54, kollapsede som følge af højdesyge efter at have nået toppen.

Tre sherpaer – en gruppe lokale, der havde hjulpet ham på ruten – forsøgte at hjælpe ham. Den amerikanske mand var i stand til at kommunikere, men kunne hverken gå eller stå ordentligt.

Sherpaerne forsøgte at slæbe ham ned til Camp 4, men omkring det såkaldte Hillary Step (der ligger i 8.790 meters højde) kollapsede han igen, og det lykkedes ikke at genoplive ham.

Herunder kan du gå på opdagelse i et interaktivt kort med facts om Mount Everest og menneskerne, der forsøger at nå toppen.

En indisk kvinde ved navn Anjali Kulkarn led samme skæbne. Kvinden var blandt dem, der var fanget i flaskehalsen på vej ned fra bjerget.

- Hun var nødt til at vente i lang tid for at nå toppen og komme ned igen. Hun kunne ikke gå selv og døde, da sherpa-guiderne bragte hende ned, siger hendes tur-organisator Thupden Sherpa til Mumbai Mirror.

På grund af mere stabilt vejr i forårsmånederne er det nu, at bjergbestigere forsøger at nå toppen af Mount Everest. Dog kan snestorme stadig ramme området uden varsel.

Omkring klokken 03 natten til torsdag dansk tid nåede danske Rasmus Kragh – som den første dansker nogensinde – toppen af verdens højeste bjerg uden brug af kunstig ilt.

Han er nu sikkert tilbage i Base Camp, der ligger i 5.000 meters højde.

Det er ikke første gang, at den 30-årige mand fra Skive har forsøgt at nå toppen uden brug af kunstig ilt. Han har forsøgt to gange før, men har begge gange måtte opgive tæt på toppen.

Sponsoreret indhold