Krimi1. februar 2021

- Jeg mistede min mødom til en pædofil

Grace var bare 15 år, da en mand, hun burde kunne stole på, udnyttede hende på det groveste. Siden har hun kæmpet for, at hendes ulykkelige historie blev hørt
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/skaermbillede_2021-02-01_kl._07.13.48.png
 (Foto: Grace Tame/Instagram)

Tasmanske Grace Tame var bare 15 år og stadig jomfru, da hendes mareridt begyndte.

Hun blev seksuelt misbrugt af sin dengang 58-årige matematiklærer.

- Jeg mistede min mødom til en pædofil, fortæller Grace Tame i dag til News.

- Jeg var 15 og havde anoreksi. Han var 58. Han var min lærer. I flere måneder groomede han mig, så misbrugte han mig hver dag: Før skole, efter skole, i min uniform, på gulvet. Jeg anede ikke, hvem jeg var, fortæller hun.

Grace husker tydeligt den dag, hvor misbruget begyndte.

Året var 2010, og Grace var en særdeles dygtig og flittig elev på St Michael’s Collegiates pigeskole i tasmanske Hobert. Men den 15-årige pige havde det svært.

Hun havde netop været indlagt med anoreksi, og hun kæmpede med både depression og lavt selvværd.

I skolen blev hun mobbet, fordi hun var en drengepige – og derhjemme var hverdagen også vendt på hovedet med en nyfødt lillebror i huset.

Fortrolig på kontoret

Én morgen mødte hun i skole senere end sine kammerater på grund af en lægeaftale.

Hendes klasse var på tur, og derfor vandrede Grace alene rundt i skolegården.

Det var her, at hendes 58-årige matematiklærer, Nicolaas Bester, spottede hende.

Han inviterede Grace ind på sit kontor, og da Grace troede, hun kunne stole på han, fortalte hun sin historie.

Hun forklarede, at hun havde en spiseforstyrrelse, og at hendes hverdag ofte var en kamp.

- Vi snakkede længe, og efter den dag blev han en fortrolig. Han ville give mig råd og gav mig lov til at være på hans kontor, når jeg ville. Jeg fik en nøgle, så hvis jeg blev ked af det i andre timer, vidste lærerne, at de kunne sende mig hen til ham og puste ud.

I timevis ville Grace tale med matematiklæreren om sig selv.

Han kvitterede ved at rose hende og fortælle, at han ”havde lært mere af hende end alle andre studerende”, han havde haft de seneste 30 år.

Men mens Grace betroede sig mere og mere til ham, afskar han hende mere og mere fra omverdenen – helt uden hun bemærkede det.

Da Grace fortalte, at hendes mor var gravid, forklarede han, at gravide kvinder ofte var irrationelle. Han sagde også, at hun ikke skulle lytte til sine læger, hvad angik hendes anoreksi.

- Han målte min vægt på sit kontor og fortalte mig, hvad jeg burde veje. Jeg begyndte at lytte til hans råd fremfor eksperternes, fortæller Grace.

Langsomt begyndte ”groomingen” af Grace at blive mere og mere seksuel.

Grace Tame

I dag er Grace er en af frontfigurerne i #LetHerSpeak-kampagnen – en kampagne, der har kæmpet mod den regionale australske lovgivning på Tasmanien, som gør det forbudt for ofre for overgreb at blive identificeret i pressen – også hvis de selv ønskede at stå frem.

I forbindelse med sin kamp vandt 26-årige Grace i sidste måned prisen som Årets Australier i Canberra.

- Han spurgte mig, om jeg nogensinde havde tegnet mig selv uden tøj mig, og han forklarede, at det ville hjælpe mig med få det bedre i min krop. Jeg sagde, at det havde jeg aldrig gjort, men han insisterede på, at det ville hjælpe. Jeg takkede nej til at starte med, men følte mig presset, husker Grace.

genskabte overgreb

Der begyndte misbruget for alvor, fortæller Grace.

- Han vidste, at jeg var blevet seksuelt misbrugt som barn af et ældre barn i et klædeskab. Minderne om overgrebet var for nylig dukket op i min bevidsthed, hvilket havde fået min anoreksi til at vende tilbage, og det var én af de ting, vi talte om. Jeg fortalte ham det, fordi jeg stolede på ham, og fordi jeg troede, han ville hjælpe mig. I stedet brugte han den viden til at misbruge mig på ondeste og sygeste vis, siger Grace.

En dag beordrede læreren således, at Grace skulle genskabe det overgreb, hun havde oplevet som barn. Han låste hende inde i et skab på sit kontor og bad hende om at strippe.

- Jeg var skrækslagen. Jeg troede, han var min ven, og pludselig gik det op for mig, hvad hans virkelige intentioner var. I det øjeblik sank min verden i grus, og jeg vidste ikke, hvad han ellers kunne finde på.

- Jeg havde aldrig taget tøjet af foran nogen før. Jeg ville ud, løbe væk og skrige. Jeg kan huske, at jeg håbede på, at nogen ville brase ind på hans kontor for at se efter mig. Men ingen kom.

Grooming

Ordet ”grooming” bruges om sitationer, hvor en voksen person udnytter sin position til at opbygge et tillidsforhold til et barn for så senere at misbruge barnet.

Det kan for eksempel være, hvis den voksne via sociale medier udgiver sig for at være på alder med barnet – eller som i tilfældet med Graces hvor den voksne langsomt opbyggede en tillid og begyndte at misbruge den.

Efterfølgende fulgte flere måneder med talrige – op til 20-30 – fuldbyrdede overgreb. Den 58-årige lærer havde planlagt i ned i mindste detalje, hvordan han skulle vinde Graces tillid for så at misbruge den.

Han gav hende for eksempel alkohol for at ”gøre det hele lettere”.

- Jeg kan huske, at jeg kiggede på flasken og tænkte, at jeg bare ville drikke alt, så jeg ikke skulle tænke.

- Jeg glemmer aldrig den nat. Jeg var 15 år, fuld og lå på gulvet i det mørke kontor på skolen. Jeg lod det bare ske velvidende om, at ethvert skrig ikke ville blive hørt af nogen.

bemærket af lærerne

Overgrebene stod på i flere måneder. Flere lærere bemærkede, at Grace og matematiklæreren var blevet særdeles tætte.

Nogle fandt det også bekymrende. Men ingen gjorde noget – og overgrebene kunne derfor fortsætte.

Til sidst var det Grace selv, der fandt modet til at stå frem.

- Jeg nåede et tidspunkt, hvor jeg var mere vred end bange, forklarer Grace.

Hun konfronterede sin lærer, kaldte ham et monster – og anmeldte ham derefter til myndighederne.

Den 58-årige Nicolaas Bester blev i august 2011 idømt to år og seks måneders fængsel for overgrebet på Grace og for besiddelse af børneporno.

Sponsoreret indhold