Krimi24. august 2023 (opd. 24. august 2023)

Hvordan kunne det gå så galt? Viegård Stutteri anmeldt flere gange

Viegård Stutteri og ejeren bag, John Byrialsen, har trukket negative overskrifter i årevis
Graves ved Viegaard Stutteri
Viegaard Stutteri har tidligere været i politiets søgelys, efter anmeldelser om mishandling af heste.
 Foto:Henning Bagger/ Ritzau Scanpix

Læs også: Niels Hausgaard med opråb til omstridt stutteri

Onsdag kunne politiet konstatere, at Viegård Stutteri ulovligt havde nedgravet 50 heste på grunden, efter lokalbefolkningen i flere måneder har råbt op om tilstanden på John Byrialsens stutteri.

Og for nogle vil navnet på stutteriet – og manden bag – ringe en klokke. Det er nemlig langt fra første gang, at der har været fokus på Viegård Stutteri i den midtjyske by Skals, der ligger nord for Viborg.

Allerede i 2013 reagerede politiet på en anmeldelse af John Byrialsens stutteri.

Dengang beskrev B.T., hvordan over 60 heste var blevet fjernet fra hesteavlerens polske stutteri, efter han havde vanrøgtet sine heste. Dengang erkendte John Byrialsen sin skyld i sagen overfor mediet.

– Jeg bebrejder mig selv. Det er min egen skyld. Jeg skulle have været mere hernede. Jeg har haft travlt med alle mulige andre ting, som … er uvæsentlige i forhold til det, der er sket her, sagde han dengang.

Forholdende på det polske stutteri gav anledning til at undersøge hestene på John Byrialsens stutteri i Skals, og her fandt man ifølge TV Midtvest, at hestenes tilstand 'var på kant med dyreværnsloven.'

Graves på Viegaard Stutteri
50 heste blev onsdag gravet op, efter at være ulovligt begravet på Viegaard Stutteri.
 Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I 2018 var politiet så igen på besøg på Viegård Stutteri. Her var John Byrialsen blevet anmeldt efter mistanke om mishandling af heste på stutteriet.

Dengang lød det dog fra politiet, "at der ikke var noget at komme efter", selv om John Byrialsen selv erkendte, at nogle heste så tynde ud på billeder taget fra stutteriet.

– Det har ikke noget med dyrplageri at gøre. Den har fået foder, den har fået ormekur, den har fået raspet tænder, og den er passet. Så kan man ikke gøre ret meget mere. Så kan man jo sige, at alle tynde dyr skal slås ned. Når man har 600 heste, som vi har her, så opstår den slags en gang imellem, forklarede John Byrialsen i 2018 til TV Midtvest.

Læs også: Mascha Vang til demonstration mod Viegård Stutteri : – Det er grumme historier

Midt- og Vestjyllands Politi svarede onsdag på spørgsmål angående tidligere anmeldelser, og den kritik politiet tidligere har fået for at henlægge sagerne.

– Vi kan ikke reagere på de gamle oplysninger, i kraft af at vi allerede har været på stedet, efter de er blevet optaget, lød svaret fra vicepolitiinspektør Christian Toftemark ifølge Viborg Folkeblad.

Politiet har i forbindelse med udgravningen af de døde heste også undersøgt de levende heste. Der er ikke "fundet heste, hvor forholdene kan kategoriseres som groft uforsvarlig eller mishandling", skrev Midt- og Vestjyllands Politi onsdag aften, da tilsynet på stedet var afsluttet.

Ifølge politiet fortsætter efterforskningen af Viegård Stutteri i den kommende tid, men der er ikke yderligere oplysninger i sagen.

Sponsoreret indhold